luni, 4 aprilie 2016

Editura Koob – benzi desenate în ediţii bilingve


Koob este o editură nouă din Bucureşti, care s-a lansat anul trecut cu o întreagă colecţie de benzi desenate cu textul în engleză şi română, grupate sub titlul generic Classic Comics. Colecţia găzduieşte adaptări ale unor romane clasice, la fel cum face şi editura Litera, anul acesta. 

 
Au apărut în 2015 cinci titluri,  desenate de Penko Gelev după scenarii semnate de diverşi autori. Traducerea a fost realizată de Mirella Acsente.

1. Robinson Crusoe


2. Aventurile lui Huckleberry Finn


3. Colţ Alb


4. Frankenstein


5. Cocoşatul de la Notre Dame


Albumele au câte 96 de pagini în culori,  în format  de carte (23,5 x15 cm ), costă 24 de lei fiecare şi pot fi achiziţionate direct de pe site-ul editurii: 
Cele 5 titluri de mai sus ridică la 28 numărul de albume BD apărute anul trecut – record absolut în cei 125 de ani de BD în România.
Apariţia lor ne-a fost semnalată de cititoarea noastră Ana-Maria B.,  o mare colecţionară  de cărţi BD.
Este însă dezamăgitor să constaţi că, în al doilea deceniu al mileniului 3,  unele edituri,  cum ar fi Koob sau Litera,  nu-şi fac o minimă publicitate la publicaţiile lor, deşi acum există atâtea site-uri şi bloguri care recenzează noile apariţii beletristice, iar unele, precum  benzidesenateromâneşti sau revistacomics.ro sunt chiar specializate pe BD.
Cât de greu le este unor astfel de editori să trimită un comunicat de presă, sau chiar câte un exemplar din fiecare carte BD, dacă doresc o recenzie, la unele dintre aceste bloguri sau site-uri  specializate?
Din păcate, dacă este foarte simplu să te improvizezi editor de BD, sau editor pur şi simplu, cumpărând copyright-uri şi tipărind cărţi, se pare că este mai greu să ştii să-ţi promovezi publicaţiile, iar apoi te vei mira de ce nu-ţi cumpără nimeni, sau foarte puţini, producţia editorială.

În ceea ce-i priveşte pe fanii BD, ei au o şansă deosebită prin faptul că blogul nostru are o reţea de corespondenţi pasionaţi şi vigilenţi, care „vânează” noile apariţii BD, spre bucuria lor şi a tovarăşilor lor de pasiune.

Mulţumim, Ana-Maria!


Niciun comentariu: