marți, 17 iunie 2014

Mourad Boudjellal de la benzi desenate la Heineken Cup



 

« Recent, Toulon a cucerit a doua Cupa Heineken din istoria clubului. O echipa plina de vedete, Toulon a surprins printr-o ascensiune rapida in ultimul deceniu.
In spatele eforturilor pe care le intreprind jucatorii si staff-ul tehnic, sta priceperea manageriala a unui presedinte de club totalmente devotat. Mourad Boudjellal, in varsta de 54 de ani, este principalul artizan al reusitelor clubului din regiunea Var.



Mourad Boudjellal, cunoscut pentru declaratiile sale acide si pentru criticile lansate adeseori la adresa arbitrajelor, reprezinta o personalitate extrem de interesanta. Originile sale se trag din Algeria si din Armenia. Bunicii paterni au emigrat din Algeria, iar bunica materna a ajuns in Turcia in urma exodului armenilor, la genocidul impotriva lor, din 1915. Familia maghrebiano-armeana s-a stabilit in Algeria, iar apoi Maria, dupa moartea sotului sau, a plecat in Franta cu copiii, printre care si tatal lui Mourad.
De mic copil, presedintele lui Toulon a fost pasionat de benzi desenate. La varsta de 22 de ani a deschis o librarie specializata pentru benzi desenate, iar in 1989 a deschis o casa de productie pentru desene animate (sic! -n.m) Soleil Production. Afacerea a mers atat de bine, astfel ca la promovarea echipei de rugby din Toulon in Top 14, in 2005, Les Edition du Soleil, noua denumire a casei de productie detinuta de Boudjellal, a devenit sponsor principal.
Toulon a retrogradat, insa ambitia lui Mourad Boudjellal de a face o echipa tare s-a materializat printr-o campanie de achizitii somptuoasa. Au fost adusi jucatori cu nume sonore si contracte pe masura, ca Gregan, Oliwer, Merthens, Matfield, Delaigue, Crenca si altii.
Adevarata ascensiune spre culmi a inceput insa in 2008, cand Boudjellal a insistat pentru transferul lui Jonny Wilkinson, iar ca antrenor l-a adus pe Phillippe Saint-Andre. Din acel punct povestea celor din Toulon e arhicunoscuta si s-a soldat cu cucerirea ultimelor doua editii de Cupa Heineken.
Mourad Boudjellal este un tip popular, nelipsit din tribunele lui Stade Mayol. El obisnuieste sa serbeze victoriile alaturi de angajatii sai, pe teren. »
(www.frr.ro)

 

 

 Lanfeust Mag, o publicatie editata de editura Soleil de peste 15 ani, este singura revista de benzi desenate frantuzesti care se difuzeaza in mod regulat in Romania. Ea se vinde prin reteaua Inmedio la pretul de 35 lei.
Voi reveni cu un articol documentat asupra carierei de editor de benzi desenate a lui Mourad Boudjellal.

Niciun comentariu: