luni, 5 august 2013

Un sat spaniol a devenit primul "sat al ştrumfilor" din lume




Compania Sony Productions a dorit să marcheze lansarea mondială a filmului 3D "Ştrumfii" cu o idee neobişnuită. Drept urmare, a vopsit un întreg sat spaniol în albastru, culoarea micuţilor ştrumfi.

 
"Ştrumfii, urmăriţi de maleficul Gargamel, au fost nevoiţă să-şi părăsească satul natal pentru a se instala, din această lună, într-un sat din Malaga (Andaluzia). Juzcar a fost satul ales pentru a găzdui ştrumfii cu ocazia lansării filmului "Ştrumfii 3D", care va ajunge pe marile ecrane pe 12 august.
Acest sat de 250 de locuitori avea toate casele vopsite în tradiţionalul alb, în stilul meditaranean. În doar trei săptămâni, însă, toate au fost pictate în albastru, culoarea ştrumfilor. Ideea a fost a producătorului Sony Pictures, care a luat legătura cu trei sate din zonă, Atajate, Paraute şi Juzcar, propunându-le ideea de a-şi transforma străzile şi a-şi picta casele în culoarea ştrumfilor.
"Când m-au sunat cei de la Sony şi mi-au spus ce vor să facă în sat am crezut că este o glumă", a declarat David Fernandez, primarul din Juzcar, localitatea care a fost aleasă, în final, să găzduiască această iniţiativă, deoarece "se aseamănă mult cu satul în care trăiesc ştrumfii. Aşezarea sa geografică, ascunsă între munţi şi bogăţia micologică (aici există o mare varietate de ciuperci) au fost atu-urile localităţii Juzcar pentru a deveni primul "sat ştrumf" din lume, scrie ABC.



Biserica, hotelul, barul, piaţa centrală, chiar şi cimitirul au fost vopsite în albastru. Locuitorii din sat au fost convocaţi la sfat, pentru a li se propune ideea şi toţi au acceptat "foarte bucuroşi", cu excepţia unei singure persoane. "Există un Gargamel, ca peste tot", a spus primarul, referindu-se la proprietara care a refuzat să-şi picteze casa în albastru.
Ulterior, după lansarea filmului, din septembrie, toate casele vor reveni la culoarea iniţială, pentru ca Juzcar să nu fie exclus din "ruta satelor albe". "Vom convoca din nou o întâlnire cu toţi sătenii, iar dacă aceştia vor să continuăm cu această culoare, lăsăm casele aşa", a spus primarul Fernandez.
Douăsprezece persoane şomere din sat au lucrat pentru compania angajată să vopsească toată localitatea în albastru. S-au folosit în total 4.000 de litri de vopsea. Mai mult, turismul şi beneficiile aduse de acesta, au explodat. Au început să sosească turişti din întreaga lume. "Dacă într-un sfârşit de săptămână se încasau 800 de euro, acum am ajuns la 3-4 mii de euro", susţine primarul."

Mihai Mateaş, Adevărul ,  30 Iunie, 2011



Niciun comentariu: