marți, 23 iulie 2013

Păzea! Vine Ioniţă Tunsu!
“Multe legende si balade populare au fost inchinate haiducului, aceasta figura romantica a istoriei si a imaginarului popular deopotriva. Editura HAC! BD crede ca a sosit timpul si pentru un album de banda desenata!

Haiduci au existat si in Bucurestiul secolului al XIX-lea, cel mai cunoscut si in acelasi timp misterios fiind Ionita Tunsu’ zis si Raspopitu’, care a bagat spaima in boieri si targoveti, a participat la revolutia lui Tudor Vladimirescu, ba chiar a lasat in urma o comoara, nedescoperita inca. Aventurile lui Ionita Tunsu prind din nou viata sub penita maestrului Puiu Manu, dupa o munca laborioasa de documentare alaturi de scenaristul Marius Lestaru.
Albumul este in lucru inca de anul trecut si va fi lansat in toamna, pana atunci puteti urmari pagina facebook.com/IonitaTunsu, de unde veti afla mai multe si puteti vedea schite si desene semnate Puiu Manu.”

Octav Ungureanu


Puiu Manu, la vârsta de 85 de ani, dovedeşte încă o dată (dacă mai era nevoie) ce înseamnă să fii un  profesionist al benzii desenate. În timp ce modeşti şi stângaci autori de pseudo-BD o ţin într-o (auto) laudă perpetuă pe  blogurile lor,  iar alţii aruncă venin pe statuile de granit ale marilor noştri clasici (cam la fel cum fac de ceva vreme nişte scriitoraşi de doi bani cu Mihai Eminescu) ca să se facă şi ei remarcaţi în vreun fel, doar  în ultimii 5 ani Puiu Manu a desenat şi publicat Toate pânzele sus, David Coperfield, Omul Invizibil, Peripeţiile lui Ulise,  Dim - Sarabandă în golful Aden. Primele patru sunt (excelente) adaptări grafice ale unor opere literare clasice, constituind astfel o bună iniţiere a micilor cititori în tainele literaturii universale. Toate benzile sale desenate pot fi şi trebuie citite şi de adulţi, cărora le vor stârni puternice sentimente de admiraţie şi nostalgie.


 Ne vedem la toamnă, la lansarea albumului Ioniţă Tunsu!

Dodo Niţă


Niciun comentariu: