miercuri, 10 iulie 2013

BDC nr. 6 - o cronică de la Cluj




În cadrul micului festival de benzi desenate Bucureşti ComicsFest, care a avut loc în 29 iunie anul acesta, a fost prezentă şi revista de benzi desenate realizată de Banda Desenată Craioveană (BDC), ajunsă la numărul al saselea. Coperta incitantă, reprezentând-o pe Cat Claw, una dintre eroinele apărute sub peniţa artistului sârb Branislav-Bane Kerac, ne promite o aventură pe măsură în paginile ce urmează.  


Din prezentarea desenatorului Bane Kerac, realizată de Dragan Predić, aflăm că seria “Cat Claw”, apărută în 1981 în revista “YU Strip”, este cea mai cunoscută, cu un succes mondial, fiind tradusă în zece ţări. Lui Predić îi datorăm, pe lângă prezentare, şi traducerea acestei serii în limba română, al cărei prim episod îl putem citi în numărul 6 al revistei BDC, pe parcursul  a zece pagini alb-negru.

(c) Bane Kerac


La secţiunea “Ancheta BD”, autorul de benzi desenate Marian Mirescu răspunde la câteva întrebări  privind banda desenată ca produs cultural în România.
Tot în numarul 6 al revistei BDC îl cunoaştem pe artistul român Mihai Timoşenco din Ucraina, născut în anul 1980 în oraşul Măcin, judeţul Tulcea. Pe scenariul lui Virgil Riţco (care i-a fost profesor în oraşul natal), realizat pe baza cărţii  “Epopeea Cazacilor Transdanubieni” a aceluiaşi autor, Mihai Timoşenco desenează primul episod: ”Cazacii din Dobrogea”, ale cărui pagini ( în număr de şaisprezece) le găsim în interiorul revistei. 

(c) Mihai Timosenco


BDC îl aniversează în ultimele pagini pe Albin Stănescu, născut în 5 iunie 1938, cunoscut autor de benzi desenate, publicate în presa pentru copii şi tineret de după anul 1962. Un alt autor român aniversat în luna iunie este Mircea Possa (20 iunie 1923), autorul personajului de benzi desenate Titilică.  Sandu Florea (18 iunie 1946), binecunoscut atât în Romnânia, cât şi în SUA (unde desenează de mai bine de 20 de ani) a fost şi el prezentat şi i-am urat şi lui “La mulţi ani !” în luna iunie.
Fiind o revistă de benzi desenate, nu lipsesc nici acestea din paginile ei. Pe lângă cele amintite mai sus  se numără “Partie de chasse”, “Tetin” şi “Tan şi Ricel” de Marian Mirescu, , “Fergonautul next level!” şi “Coşmarul” de Viorel Pîrligras, “Priki şi Croco se întorc” de Cristian Ciomu, “Ga-Ga” şi “Roadele Mamei Rusii” - pe coperta a patra - de Valentin Iordache.
            Mulţumim redactorilor: Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Cristian Ciomu şi Dragan Predić pentru acest număr plin de informaţii interesante şi multă, multă aventură, care face deliciul fiecărui cititor de benzi desenate! 

Ana-Maria Băsceanu



Niciun comentariu: