vineri, 26 iulie 2013

Nemuritorul GOPO




          

Ion Popescu - Gopo (1923-1989) a debutat în presă publicând caricaturi (1939) şi benzi desenate (1944, în Piţigoiul).
Mai târziu, în paralel cu realizarea filmelor de desene animate ( în 1957, Scurtă istorie, având-ul ca personaj central pe Homo Sapiens, a primit Marele Premiu pentru scurt-metraj la Festivalul Cinematografic de la Cannes) a publicat numeroase aventuri ale personajului său Homo Sapiens, redescoperind invenţiile civilizaţiei omeneşti pentru micii cititori ai revistei Cravata Roşie ( 1966-1967 ) şi Luminiţa (1967-1969) dar şi pentru cei ai revistei Cinema (Scurte istorii în anii’70 etc).

La sfârşitul anului 1969 Gopo pleacă la Geneva ca şef al secţiei de propagandă pentru cinema şi televiziune al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unde rămâne până în 1973. În acest an susţine o conferinţă despre „predarea filmului de animaţie” la Festivalul Internaţional al Desenului Animat şi al Benzii Desenate de la Gijon ( Spania ), conferinţă reprodusă de revista franceză de benzi desenate HAGA (nr.9/1973).
Revenit în ţară, este ales Preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România ( în 1974 ) şi realizează din ce în ce mai multe filme de animaţie şi lung-metraje artistice, ceea ce îl împiedică să mai deseneze benzi desenate. Publică însă în continuare numeroase desene cu Homo Sapiens, personaj care va apare, în 1989, şi pe unul din timbrele seriei „Desene animate” realizată de Poşta Română.
In 2008, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de când Gopo a primit Marele premiu al Festivalului de Film de la Tours (Franţa), Romfilatelia editează un bloc cu Homo Sapiens şi portretul lui Gopo cu hologramă, primul timbru de acest fel din România.


  
Pseudonimul Gopo provine din extragerea primelor silabe din  numele de fată al mamei sale – Gorenco - şi numele tatălui său – Popescu.
În acest an s-au  împlinit 90 de ani de la naşterea sa. Cu această ocazie vă invit să descoperiţi site-ul care îi este consacrat, gopo.ro şi care, de-acum înainte, devine şi unul dintre favoritele noastre.

Dodo Niţă

Niciun comentariu: