joi, 15 noiembrie 2012

Iurie Darie - cărţi ilustrate

Pentru cei interesaţi, am căutat pe internet şi am găsit următoarele cărţi ilustrate de Iurie Darie. Deşi foarte solicitat ca actor, îşi găsea timp (rar, e-adevărat) să deseneze pentru edituri. A se remarca trecerea grafismului său de la realismul socialist  la desenul epurat, expresiv, din anii 70.


Multe, multe luminițe, de Octav Pancu-Iaşi, Editura Tineretului, 1951

Marea bătălie dela Iazul Mic, de Octav Pancu-Iaşi, Editura Tineretului, 1953

Cântăreţul vrăjitor, de Robert Browning, în româneşte de Maria Banuş, Editura Tineretului,  1954


Ala bala portocala, de Octav Pancu-Iaşi, Editura Tineretului, 1957 Scrisori pe adresa băieţilor mei, de Octav Pancu-Iaşi, Editura Tineretului, 1960

Făt-Frumos, când era mic, de Octav Pancu-Iaşi, Editura Tineretului, 1963

Tică, Lică şi Goanţă -  sportivi de performanţă, de Vasile Tofan, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964


Humor en español, de  Paul Teodorescu, 1964

Tenis, text Stefan Georgescu, Editura Stadion 1973.O. Pancu-Iaşi văzut de Iurie Darie
Aşa cum se vede, cele mai multe cărţi le-a ilustrat pentru Octav Pancu Iaşi (1929-1975) cu care a fost prieten, activând amândoi şi în cinematografie. Un articol interesant despre romanul Marea bătălie dela Iazul Mic şi mai multe ilustraţii de Iurie Darie (care semna, modest, D. Iura) puteţi găsi pe blogul "ce-am-mai-citit.blogspot.ro".


Dodo Niţă

4 comentarii:

transparent spunea...

Ar mai fi "Recreația Mare" de Mircea Sîntimbreanu, dar și "Să râdem cu Rilă și Iurie Darie", apărută în 1993 și 2001 la Ed. Sigma.

Vă reamintesc și declarația lui Sergiu Nicolaescu despre prietenul său, pe care l-a distribuit în numeroase filme.

"Cu Iurie Darie am fost coleg de liceu. El se refugiase din Basarabia şi era mai mare decât mine cu o clasă sau două. Când am devenit regizor, în 1958, Iurie Darie era deja un mare actor în România. Mai mult decât atât, avea un talent deosebit la desen. În perioada studenţiei desena cărţi pentru copii şi câştiga un ban. Şi, pentru că şi eu desenam foarte bine, ne-am apropiat foarte mult. Ne-am cunoscut mai bine pe parcurs. În perioada anilor '60 - '70, Iurie Darie era unul dintre primii actori români. Sunt de-a dreptul şocat de această veste, pentru că era un om de excepţie. Cât timp mai trăim noi şi memoria lui va rămâne vie", a declarat Sergiu Nicolaescu.

Dodo Niţă spunea...

Mulţumesc pentru completări.

dragoş c spunea...

poate cea mai celebră, pe care am citit-o și răscitit-o, e recreația mare de mircea sântimbreanu.

Dodo Niţă spunea...

Aşa cum am scris în postarea "Iurie Darie", Recreaţia mare e cartea care a fermecat copilăria unei întregi generaţii de şcolari, inclusiv a mea (cred ca aveam în jur de 10 ani când a apărut) şi acest lucru s-a datorat (şi) ilustraţiilor desenate de Iurie Darie. Mesajele dvs. confirmă acest lucru şi vă mulţumesc pentru ele.
Eu păstrez şi astăzi cartea respectivă, care a ajuns deja la a doua generaţie de cititori din casă: fiica mea.