miercuri, 15 ianuarie 2020

Justin de Montparnasse şi tăticul său, Bogdan Prejoianu

Prin 1991, când am cumpărat un nou număr al revistei Carusel, (aproape) am căzut pe spate când am descoperit pagina cu aventurile lui Justin, regele neîncoronat al pegrei ...panameze (da, parizienii  numesc, familiar, oraşul în care trăiesc, Paname).





Un desen impecabil, pe urmele lui Greg, o poveste ultra haioasă, un personaj original, în ţara noastră. 


Din păcate nu au apărut decât 4 episoade de câte o planşă, pentru că revista Carusel s-a oprit la începutul lui 92 deoarece unul dintre fondatorii săi, Sandu Florea se mutase la New York, iar cel de-al doilea plecase în... ceruri.

Între timp l-am cunoscut pe tăticul lui Justin, Bogdan Prejoianu, un inginer cu un talent incredibil la desen, şi un om cu caracter deosebit, l-am invitat să participe la prima ediţie a Salonului Naţional al Benzii Desenate Româneşti (http://benzidesenateromanesti.blogspot.com/2015/11/primul-salon-national-al-benzii.html ) şi am rămas prieteni până astăzi.


Prin 1993-1994 i-am republicat planşele cu Justin în publicaţia Mini Azi, fondată de mine ca supliment al ziarului AZI, după care, dus de valurile vieţii, Bogdan Prejoianu nu a mai realizat benzi desenate.

Ne întâlnim o dată pe an, la Salonul BD de la Constanţa, sau la Bucureşti, la revelionul bedefililor şi de fiecare dată îl întreb când citim un album cu aventurile lui Justin

Îmi răspunde  precum copacul lui Păcală. Eu nu-mi pierd totuşi speranţa: se  va naşte într-o zi un editor capabil să-l motiveze pe Bogdan, şi atunci acesta ar reuşi să deseneze, în sfârşit,  noi aventuri ale lui Justin.


Popas pe tărâmul celălalt, o BDSF de 5 planşe, a apărut în 1991, în revista Universul Copiilor.

Un comentariu:

sorin61 spunea...

Extraordinar! Nu am auzit pana acum de Prejoianu, dar e la un nivel incredibil, pe acelasi nivel cu Cezard, dupa parerea mea. Pacat ca nu a continuat activitatea, dar, asa cum spui, poate se va gasi cineva sa-l motiveze...