miercuri, 28 martie 2018

Pif la aniversare: 70 de ani!



Nemuritorul Pif şi creatorul său Arnal

 În prima jumătate a secolului XX mai toate cotidienele franţuzeşti publicau una sau mai multe  serii de benzi desenate. Dar,  după războiul mondial, conducătorii comunişti ai ziarului L`Humanité  decid că o bandă desenată “capitalistă”, americană, cum era Felix the Cat,  nu-şi mai are locul  în publicaţia lor şi fac apel la spaniolul  José Cabrero Arnal să le creeze un  nou personaj.
 Arnal, fost combatant în războiul civil spaniol, de partea republicanilor, avusese parte de ani foarte grei după victoria generalului Franco. Refugiat în  Franţa, este arestat de jandarmi şi internat într-o tabără de prizonieri, apoi în alta şi în 1941 cade în mâinile armatei germane, care îl închide în lagărul de concentrare de la Mauthausen. Are totuşi noroc şi scapă cu viaţă, fiind eliberat de trupele americane în mai 1945.
Arnal se întoarce în Paris, doarme pe bănci prin parcuri până când unei  franţuzoaice i se face milă de el şi-l ia acasă, ba chiar, după un timp, îl ia şi de bărbat.
Singurul lucru pe care îl ştia Arnal să-l facă era să deseneze, aşa că se prezintă la redacţia noii reviste de benzi desenate Vaillant (finanţată tot de PCF) şi-şi propune serviciile. Responsabilii revistei apreciază stilul său grafic drăgălaş, inspirat de cel al  lui Walt Disney,  şi-i propun să deseneze aventurile unor noi personaje, Placid et Muzo, după scenariile lui Pierre Ollivier.
Acesta din urmă va semna scenariile şi la stripurile cu aventurile căţelului Pif, ce vor apare zilnic în paginile ziarului L`Humanité,   începând din ziua de Paşte, duminică, 28 martie 1948.



Restul este istorie!




Un comentariu:

BETINO_31 spunea...

Ii doresc un sincer LA MULTI ANI ! celui mai simpatic si cunoscut catelus european ! Pif si Hercule rivalizeaza numai cu Tom si Jerry si Mickey Mouse, dupa parerea mea. Am crescut cu aceste personaje si cu multe altele din paginile revistelor PIF, Rahan, Cutezatorii, Luminita, Soimii Patriei, Universul copiilor etc.