joi, 29 martie 2018

Centenarul Unirii aniversat la Alianţa Franceză din Craiova




Alianţa Franceză din Craiova vă invită vineri, 30 martie, la un eveniment de excepţie:


„În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S.Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul de Istorie din Chișinău, Alliance Française, Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova și colecționarul Mircea Georgescu organizează o manifestare culturală inedită în Craiova.
 În  prima parte vom cunoaşte povestea  proiectului naţional al unirii Basarabiei cu Regatul României, vom încerca să înţelegem care a fost destinul Basarabiei, de la smulgerea ei şi transformarea în gubernie rusească, cum a revenit la patria-mamă, ce destin au avut fruntaşii Sfatului Ţării, de ce proiectul unionist este singura şansă de salvare a fraţilor de peste Prut, iar nu pretinsa integrare care este o minciună (extinderea graniţelor UE este un proces istoric terminat!). Invitații noștri, dr. Virgiliu Bîrlădeanu, dr. Ludmila Cojocaru, drd. Cristina Gherasim, de la Institutul de Istorie și Universitatea de Stat de la Chișinău s-au specializat pe cercetarea istoriei memoriei, cu accent pe memoria Gulagului, metodologia cercetării istorice și antropologice, istoria Basarabiei sub regimul țarist.
Apoi vom vorbi despre Craiova Primului Război Mondial, cu clădiri care supravieţuiesc şi astăzi, cu craioveni din acele timpuri, care aparţin unei tipologii specifice perioadei, de la combatantul erou (pilotul Ionel Romanescu, mort în Franţa) la  prizonierul din lagărele germane (profesorul Vasile Mihăilescu, apreciat de Nicolae Iorga), de la ofiţerul încununat de glorie (colonelul Vasile Gagiu, ai cărui soldaţi sunt primii care intră în Alba Iulia) până la memorialistul critic (Nicolae G. Vrăbiescu). Nu vom uita mărturii importante, ale întâlnirii germanilor cu locuitorii Craiovei sau ale experienței de pe front a ofițerilor craioveni. Toate pornind de la fotografii și cărți poștale de epocă, din colecția SJAN Dolj și a dlui Mircea Georgescu, prilej de a discuta despre imaginea fotografică ca suport memorial.
Cei interesați sunt aşteptați cu drag în spaţiul elegant de la Alliance Française din Craiova, strada Romain Rolland nr. 7."

(comunicat de presă)

Niciun comentariu: