duminică, 17 decembrie 2017

"Nicu Russu - un artist desăvârşit cu suflet magic" lansare de excepţie la librăria Cărtureşti Carusel, luni 18 decembrie la orele 18.00


 Luni, 18 decembrie 2017, la orele 18.00, fanii BD şi, în special, cititorii excepţionalelor  benzi desenate publicate de Nicu Russu în anii 70, în revista Cutezătorii şi în colecţia BD a editurii Stadion, sunt invitaţi la librăria Cărtureşti Carusel (strada Lipscani nr. 55) la lansarea monografiei Nicu Russu, un artist desăvârşit cu suflet magic.  Ei vor avea ocazia unică de a se întâlni şi  a dialoga cu doamna Mihaela Bercovici, fiica artistului,  venită special din Israel.


 "Nicu Russu a fost unul dintre marii graficieni-magicieni care au fermecat copilăria unei întregi generaţii de copii născuţi în anii 60-70.  
 Mulţi dintre cei care, astăzi, au 50-55 de ani,  îşi aduc aminte cu nostalgie de excelentele  benzi desenate din revista Cutezătorii, cu nume exotice precum  Diamanetele Negre, Megalozoon, Omul-radar, Dunărea fierbinte, Acţiunea « V »,  sau păstrează cu sfinţenie în biblioteca lor albumele sale din colecţia « Stadion » :  Neamul Şoimăreştilor, Cincizeci de bătrâne,  Căpitan la  15 ani, Tarzan…


Dar ştiaţi că Nicu Russu a fost şi un pictor apreciat ? Ştiaţi că el a ilustrat zeci de cărţi şi a desenat zeci de coperţi la broşurile din Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice ?  


Ştiaţi că a desenat cutii de jocuri şi a realizat  numeroase desene publicitare ? 


Toate acestea, şi multe altele, le puteţi afla acum din albumul monografic Nicu Russu – un artist desăvârşit cu suflet magic, semnat de Dodo Niţă şi Mihaela Bercovici.
 Dodo Niţă, autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti şi a altor 10 volume de exegeză a benzii desenate, îşi dorea de mult să scrie o monografie a artistului Nicu Russu. Dar s-a izbit de un zid de tăcere : nimeni nu ştia  nimic despre biografia marelui grafician, nici măcar alţi autori care îl cunoscuseră în anii 70.
Asta până când soarta i-a scos-o în cale pe fiica lui Nicu Russu, doamna Mihaela Bercovici, medic în Israel.  Vreme de un an de zile  au dialogat pe internet şi la telefon, înainte să se întâlnească la Bucureşti.
 În urma discuţiilor lor, şi a documentării lui Dodo Niţă la Biblioteca Academiei Române, a rezultat acest inedit album monografic, din care cititorii află totul  despre  viaţa, cu bunele şi relele sale,  a unui artist român în timpul socialismului,  dar şi despre opera grafică a lui Nicu Russu.
 Aproape jumătate din cele 170 de pagini format A4 ale albumului  reproduc – în  culori  superbe -  tablouri, grafică de carte, benzi desenate, grafică publicitară etc. realizate de Nicu Russu. Unele dintre ele sunt inedite, cum ar fi cele două autoportrete, iar multe altele sunt prea puţin cunoscute. Sau poate le-aţi văzut (cutia de la celebrul joc Dacii şi Romanii, cutia de la bomboanele de ciocolată Diplomat), dar nu ştiaţi că au fost desenate de Nicu Russu. 



Artistul Nicu Russu a avut o viaţă misterioasă, care s-a sfârşit, în mod tragic, mult prea devreme. 
Albumul Nicu Russu – un artist desăvârşit cu suflet magic,  readuce în atenţia publicului viaţa şi opera marelui grafician, cu speranţa ca, măcar acum, la 40 de ani de la dispariţia sa, el să revină  în circuitul marilor valori artistice ale României. "
Editura Paideia, Bucureşti

Niciun comentariu: