miercuri, 6 decembrie 2017

1918 - Marea Unire! (documentar BD)


Dacă nu aţi luat  încă nr. 37 al revistei HAC!,  atunci grăbiţi-vă s-o faceţi. În premieră naţională,  veţi găsi în paginile sale un documentar BD despre  Marea Unire din 1918.



Ştiu că mulţi dintre cititorii acestui blog sunteţi pasionaţi de banda desenată istorică aşa că, vă asigur, veţi fi plăcut surprinşi de lucrarea din HAC!
Marian Coman s-a documentat temeinic, a găsit informaţii inedite (de exemplu, eu abia acum am aflat că a existat, în anul 1906, un plan al înfiinţării unor State Unite ale Austriei Mari, plan conceput de românul Aurel Popovici) şi a scris scenariul acestei inedite BD.

În ceea ce-l priveşte, desenatorul Bogdan Chelaru a adoptat un stil grafic inedit, foarte clasic realist, total diferit de cel cu care ne obişnuise în povestirile sale BDSF. Culoarea, pe care a creat-o tot el, ranforsează atmosfera de epocă a benzii desenate.


Aşa cum spuneam, Marian Coman s-a documentat foarte mult, adunând o iconografie abundentă, după cum se vede şi în colajul de mai sus.

Documentarul BD 1918-Marea Unire  este conceput în 2 părţi, a doua urmând să apară în numărul pe decembrie al revistei, de aceea vă sfătuiam să cumparaţi deja nr. 37, care încă se mai găseşte la chioşcuri.

În încheiere,  nu pot să nu remarc că,  într-o ţară şi un minuscul fandom BD dezbinat,  redacţia HAC a realizat în felul său o adevărată mini-unire:   editorul şi scenaristul sunt  bucureşteni născuţi la Mangalia,  un desenator este din Cluj,  iar ceilalţi doi sunt din Iaşi. 
Asta da unire, prin talent,  pasiune şi muncă, pentru bucuria noastră, a cititorilor de benzi desenate.

Un comentariu:

BETINO_31 spunea...

Felicitari pentru postare. Marea Unire a fost subiectul multor carti si inca de dinainte de 1990. Aceasta este inedita, desigur prin informatiile care sunt mentionate in articol. Totusi, subiectul principal al zilelor noastre este disparitia fizica a ultimului Rege al Romaniei Mari chiar, pt. ca regele Mihai I a fost rege si al Romaniei Mari, intre 1927-1930. Poate va aparea o banda desenata si despre regele Mihai, pt. ca nu stiu sa fi aparut vreuna pana acum. Cateva desene au fost postate de Valentin Tanase pe pagina sa de Facebook si asteptam o bucurie chiar din partea lui in legatura treaba asta, cine stie !