marți, 31 octombrie 2017

« Istoria prinde culoare » - un eveniment cultural craiovean



Imi doream de ceva timp să-l aduc pe Radu Oltean la Craiova şi m-am bucurat foarte mult când – în contextul unei reuniuni  informale a prietenilor domnului Puiu Manu - a acceptat invitaţia mea.

Bineînţeles, a durat aproape un an de zile până am reuşit să ne punem de acord agendele, dar, până la urmă,  s-a întâmplat şi vineri, 27.10.2017, am organizat  la Alianţa Franceză din Craiova evenimentul intitulat  « Istoria prinde culoare ».



Ideea era de a aşeza  la aceeaşi masă trei oameni pasionaţi şi promotori ai istoriei,  prin intermediul artei practicate de ei : Radu Oltean cu ilustraţiile sale (tipărite sub formă de cărţi şi afişe), Nicolae Mihai şi Bogdan Păpuşe cu figurinele lor istorice.

Nicolae Mihai, Radu Oltean, Bogdan Păpuşe

A rezultat astfel o inedită expoziţie şi mai ales un incitant dialog între cei trei protagonişti despre modalităţile  lor diferite de a reconstitui istoria… Diferite, dar complementare.





La discuţii au participat profesori, elevi, o studentă la Arte şi mai mulţi  pasionaţi de istorie şi de modelism. Inevitabil,  toţi modeliştii sunt interesaţi şi de istorie.


Atât de interesant a fost dialogul,  încât discuţiile s-au prelungit cu o oră peste durata prestabilită iar apoi au continuat până la miezul nopţii, într-un grup restrâns, de fani înrăiţi,   la pub-ul Stockholm, peste drum de Alianţa Franceză.

Venirea la Craiova  fost o ocazie bună pentru Radu Oltean de a se întâlni cu colaboratorul său oltean Dragoş Andreescu,  sau de a-l cunoaşte pe Claudiu Vulpan, un pasionat de „reenactment” ca şi el. O la fel de bună ocazie de a vizita oraşul nostru şi cele trei muzee ale sale.

Radu Oltean discutând cu Claudiu Vulpan

Radu Oltean si Dragoş Andreescu 

 În concluzie,  întâlnirea lui Radu Oltean cu fanii  (şi, de acum,  prietenii săi) craioveni a fost una  cu adevărat de gradul III (aproape ca în filmul E.T.) şi de pe acum îl invităm să-şi lanseze următoarea carte şi la Craiova.

Radu Oltean scriind dedicaţii pe cărţile sale

Alte informaţii despre eveniment găsiţi în cotidianul oltean Cuvântul Libertăţii: 
Expoziţia poate fi vizitată la sediul Alianţei Franceze până la sfârşitul anului.



Fotografiile postate aici au fost realizate de Cristina Păpuşe, căreia îi mulţumesc şi pe această cale. 

Niciun comentariu: