duminică, 12 ianuarie 2014

Hugh le Duc






Aşa cum visează Viorel P., am cumpărat de la chioşcul de ziare din colţul străzii o nouă bandă desenată, Hugh le Duc.


Este nr. 1/decembrie 2013,  are formatul unui comic american şi spune povestea fiului unui nobil local, Glad. Acţiunea  se petrece în „Evul Mediu, undeva pe malurile Dunării, într-unul din puţinele momente de pace”, după cum povesteşte naratorul.
Publicaţia are 32 pagini şi se prezintă într-o formă nemaiîntâlnită de mine până acum:
pagina din stânga este alb-negru iar textul în limba română, pe când pagina din dreapta, care reproduce  aceleaşi desene, apare în culori şi în limba engleză. Probabil editorul vizează şi piaţa externă.


Desenul este promiţător, fiind însă mult loc pentru mai bine. Spre deosebire de alţii, desenatorul s-a documentat, în BD apărând şi o culă oltenească, de exemplu. Marele neajuns mi se pare alegerea nejudicioasă a hârtiei de tipar, care absoarbe prost tuşurile tipografice, iar culorile apar ca nişte pete neclare.
Preţul publicaţiei este de 4,20 lei (de notat că o parte din banii încasaţi vor sprijini activitatea clubului de fotbal Universitatea Craiova), iar Viorel P.,  dacă nu o găseşte la chioşcul de ziare de pe strada lui, poate să o comande pe site-ul www.hughleduc.com, acolo unde se pot afla informaţii despre mai multe alte proiecte editoriale ale autorilor  Tiberiu Boia (scenariu şi culoare) şi Florin  Grădinaru (desen).
După primul număr, care se numeşte Primii paşi, este anunţat un al doilea, Între fiare sălbatice, care va apare chiar luna aceasta. Vom urmări evoluţia publicaţiei şi vom scrie despre ea în continuare.

2 comentarii:

impricinatul spunea...

Hmm... Apare numai la Craiova?

Dodo Niţă spunea...

No idea. Eu am cumparat-o din Craiova. Au si un site, poate acolo ofera informatii suplimentare.