vineri, 17 ianuarie 2014

Bogdan Lascu despre Istoria BD româneşti

Am găsit pe site-ul www.cititorsf o cronică a Istoriei BD. Deşi este veche de aproape un an o semnalez pentru că  mesajul său mi se pare încă actual, el transcende anul 2010 şi ajunge la 2013, abordând actualitatea BD românească în acest an.




"[...] Daca perioada de 20 ani dintre 1990-2010 este una in care banda desenata lupta sa razbata din conul de umbra in care a intrat, cred ca din 2012, poate si mai devreme, putem sa vorbim de o revigorare a benzii desenate romanesti. A stat destul in umbra. 
 Avem targuri si expozitii anuale de benzi desenate romanesti, avem o revista, Harap Alb Continua ajunsa la al 4-lea numar, cu mii de prieteni pe facebook, cu un site bine pus la punct, cu posibilitate de abonament, comanda cu cardul, update-uri lunare, etc. Pe scurt s-a profitat de toate elementele ce definesc anul 2013. Nimic nu a fost lasat la voia intamplarii.
Plus ilustratori romani despre care se vorbeste la targurile de banda desenata din lume, sau tineri castigatori la concursuri, fie pentru animatii, fie alte subgenuri conexe, o revista BDC aflata la al 4-lea numar, revista Comics la al 17-lea. A inceput sa prinda la noi si Freecomic book day. De remarcat ca  banda desenata a avut parte constant de articole in revistele destinate science fictionului si nu numai.
Articolul de fata isi doreste sa va recomande aceasta lucrare, o adevarata enciclopedie a istoriei benzii desenate romanesti si un must have pentru orice fan. Nu pot sa nu ma gindesc cat de greu a fost sa culeaga toata pleiada de informatii, sa le structureze pe ani, si apoi sa mai si publice acest volum de fata. Cred ca a fost o munca titanica.
De trei ani tot vreau sa scriu despre volum si de vreo luna si ceva sta in draft-uri si asteapta momentul potrivit. Dar, vorba aia, mai bine mai tarziu decat niciodata.
Pacat ca asemenea initiative nu sunt mediatizate suficient si in loc sa avem la televizor, la ore de maxima audienta, emisiuni educative in care sa se discute despre diverse activitati culturale si rezultatele lor, avem parte numai de mizerii de neimaginat."

Bogdan Lascu

Continuarea, sau, mai bine zis, începutul  articolului,  îl puteţi citi pe site-ul www.cititorsf.ro.

Niciun comentariu: