joi, 31 octombrie 2013

Foto cronica Salonului BD Constanţa 2013


Cea de-a 23 ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate s-a derulat între 25-27 octombrie 2013 la Muzeul de Artă din Constanţa.






La vernisajul expoziţiilor au participat (de la stânga la dreapta) doamna Doina Pauleanu, directoarea Muzeului de Artă, doamna Caroline Socie, din partea Ambasadei Franţei, doamna Ileana Meheleanu, preşedinta Alianţei Franceze, graficienii Radu Oltean, Şerban Andreescu, Puiu Manu, domnul Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din Bucureşti, doamna Arina Stoenescu, profesoară de graphic design la Universitatea din Stockholm, Suedia, domnul Marius Leştaru, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti.

  

Publicul a venit în număr mare la întâlnirea anuală cu banda desenată .



Invitat de onoare a fost Mihai Timoşenco, artist român stabilit la Lvov, în Ucraina, care a expus planşe originale din două BD ale sale, Erou de nevoie, a cărei acţiune se desfăşoară în Lvovul cuprins de febra revoluţionară a anului 1848, şi Terente, adaptare a aventurilor celebrului bandit, după un scenariu scris de jurnalistul constănţean Constantin Cumpănă.




Radu Oltean din Bucureşti a expus desene extrase din cea mai nouă carte a sa, Dacia - războaiele cu romanii.

 Laurenţiu Butuc din Constanţa  a prezentat planşe din diverse BD ale sale şi a lansat comic-book-ul Mephisto Reburn. 



Marele artist Puiu Manu a prezentat o expoziţie de planşe originale din albumul Ioniţă Tunsu - haiduc de Bucureşti, în curs de apariţie la editura HAC.


La cei 14 ani ai săi, Radu Stoican este cel mai tânăr expozant, planşele expuse dovedind un talent precoce.



Cei 75 de ani de apariţie neîntreruptă ai revistei belgiene de benzi desenate Spirou au fost aniversaţi printr-o expoziţie şi o conferinţă, sub genericul Spirou Tour en Roumanie.




Masa rotundă Istoria în imagini s-a bucurat de mult interes în rîndul publicului. De la stânga la dreapta: Puiu Manu, Adrian Cioroianu, Mihai Ionaşcu, Radu Oltean, Mihai Timoşenco.









Doamna Arina Stoenescu, directoarea editurii Pionier Press din Suedia a lansat în premieră albumul Mişkati intervine, scris şi desenat de marea Doamnă a Benzii Desenate Româneşti, Livia Rusz. Vom reveni asupra lui.



Bineînţeles, achiziţionarea de albume şi de reviste BD româneşti şi franţuzeşti au constituit principalul punct de atracţie al manifestării.


Standul revistei Harap Alb continuă...


Andrei Moldovan,  desenatorul lui Harap Alb, acordând dedicaţii.

 
Valentin Cristescu animă atelierul de desen pentru copii.




În  ultima zi a salonului a avut loc ceremonia de acordare a premiilor pentru concursul BD dar şi a trofeelor Sandu Florea.

Fotoreportaj realizat de Octav Ungureanu
Marian Coman, un scenarist BD în lumea lui Harap Alb 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mă bucur să văd că domnul Puiu Manu e încă activ la 85 de ani. Să-i dea Dumnezeu multă sănătate! Abia așteptăm albumul cu Ioniță Tunsu.

Din păcate, sunt și unii care țin neapărat să arunce cu noroi în toată perioada de aur a benzii desenate românești, inclusiv în operele domnului Puiu Manu!
http://comicsuri.ro/bandaveche/ioan-voda-cel-cumplit/