miercuri, 30 octombrie 2013

TROFEELE SANDU FLOREA 2013




(c) HAC


În anul 2001 domnul Sandu Florea a fost invitat de onoare la cea de-a 10-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa.
Dânsul a luat act de starea BD-ului românesc şi a decis să sprijine dezvoltarea acestuia prin acordarea  trofeelor care îi poartă numele.
Astfel, au fost acordate trofee celui mai bun desenator, celui mai bun debutant, celui mai bun album, celei mai bune benzi desenate, iar în ultimii ani şi pentru întreaga carieră BD.
Detalii despre aceste trofee şi lista tuturor premianţilor le găsiţi în Monografia Sandu Florea (cine este interesat o poate comanda la adresa bdargonaut@yahoo.com).

La cea de-a 23-a ediţie a Salonului BD s-au acordat două trofee:
- lui Andrei Moldovan din Cluj, pentru cea mai bună bandă desenată: Harap Alb continuă…
- lui Şerban Andreescu din Bucureşti, pentru întreaga carieră BD.

Revista Harap Alb continuă a împlinit chiar în timpul salonului vârsta de un an şi 7 numere cu apariţie punctuală, într-un tiraj total de 70,000 de exemplare.  Meritul îi revine în întregime editorului Mihai Ionaşcu şi a echipei sale, dar graficianul Andrei Moldovan este cel care a dat formă grafică personajelor care, sunt sigur, vor intra în imaginarul colectiv al publicului amator românesc şi poate, cine ştie, chiar cel internaţional.

Şerban Andreescu şi-a abandonat în 1990 profesia de inginer, pentru a-şi împlini vocaţia de grafician. A debutat năprasnic pe scena BD-ului românesc publicând la începutul anilor 90 două albume cu Aventurile unui ninja, introducând astfel în scenă un nou personaj, nemaivăzut până atunci, samuraiul (inspirat de propria sa experienţă sportivă, pentru că Şerban Andreescu are centura neagră la Karate).
Va fi unul dintre puţini graficieni români care, de aproape 25 de ani, trăieşte exclusiv din desenele sale: a ilustrat sute de volume, în special cărţi de poveşti, de colorat, dar şi manuale. Va semna şi numeroase benzi desenate, abordând diversele sale genuri, de la banda desenată creştină până la cea erotică.
În ultimii ani Şerban Andreescu şi-a unit destinul cu cel al tinerei edituri Adenium de la Iaşi. Pentru aceştia a desenat două albume din seria Inimă de broscuţă şi unul din Amintiri din copilărie. Al patrulea volum, Poveşti (tot după Ion Creangă), a fost anunţat de editură că va apare în cursul acestui an, iar în prezent Şerban Andreescu lucrează la un al cincilea album, adaptare după un alt mare clasic al literaturii române.

Amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor a fost profesorul universitar Adrian Cioroianu.

Dodo Niţă


Niciun comentariu: