duminică, 20 octombrie 2013

Spirou Tour en Roumanie



Revista de benzi desenate SPIROU – 75 de ani de apariţie neîntreruptă!

În emulaţia artistică şi editorială a anilor 30, tipograful şi mai apoi editorul Jean Dupuis s-a gândit să editeze şi o revistă pentru copii.
Primul număr al revistei săptămânale Le Journal de Spirou a apărut pe 21 aprilie 1938. În cele 8 pagini ale sale apăreau aventurile lui Spirou, ale detectivilor Tif şi Tondu şi ale câtorva personaje americane deja celebre în epocă.
La origine Spirou este un groom la hotelul Moustic. Numele său înseamnă în limba valonă veveriţă şi prin extensie, un băiat dinamic şi descurcăreţ. Aventurile sale vor fi imaginate de numeroşi desenatori şi scenarişti, care vor imagina şi alte personaje precum Fantasio, Gaston Lagaffe, Secottine, contele Champignac, maleficul verişor Zantafio şi mai ales pe celebrul Marsupilami.
Dar în paginile revistei se vor naşte,  de-a lungul a celor 75 de ani de apariţie neîntreruptă (dacă nu luăm în seamă cei doi ani din timpul războiului când revista a fost interzisă de ocupantul nazist), mii de alte personaje, desenate de sute de desenatori. Aventurile acestor personaje au fost ulterior reluate în paginile a zeci de mii de albume, tipărite în sute de milioane de exemplare şi traduse în zeci de limbi ale pământului.
Am ales pentru dumeavoastră câteva dintre ele şi anume cele a căror celebritate a fost confirmată de... Poşta Belgiană, care a emis timbre cu efigiile lor.



1938 – Spirou, imaginat de Rob Vel, dar conturat definitiv de Franquin

 
1938 – Tif et Tondu, de Dinant


1946 – Lucky Luke, imaginat de Morris


1947 – Buck Danny, de Victor Hubinon şi Jean Michel Charlier 


1954 – Jerry Spring, de Jije


1955 – La Patrouille de Castors, desenaţi de Michel Tack după scenarii de Jean Michel Charlier


1957 – Gaston Lagaffe, imaginat de Andre Franquin


1958 – Les Schtroumpfs, imaginaţi de Peyo


1959 – Boule et Bill, imaginaţi de Jean Roba 


1970 – Yoko Tsuno, scenariu şi desene de Roger Leloup 


1971 – Natacha, inventată de Francois Walthery


1973 – Sammy, imaginat de Berck pe scenarii de Raoul Cauvin 


1979 – Jeremiah, scenariu şi desene de Hermann Huppen



În 2013, pentru a aniversa cum se cuvine cei 75 de ani ai revistei Spirou, editorii au organizat un “Spirou Tour” în nouă oraşe din trei ţări Belgia (Liege, Bruxelles), Franţa (Lille, Paris, Lyon, Montpellier, Bordeaux, Nantes) şi Elveţia (Lausanne). În cadrul acestui tur de forţă au fost organizate întâlniri cu autorii, expoziţii şi lansări de volume speciale.



Între 25-27 octombrie, la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa pasionaţii de BD vor putea vizita o expoziţie de afişe cu cele mai cunoscute personaje ale revistei Spirou, purtând titlul generic de Spirou Tour en Roumanie.

Monica Vitti în filmul Château en Suède (1963)

Totul despre universul lui Spirou şi al colegilor săi de pagină aflaţi de pe site-ul www.dupuis.com.

Niciun comentariu: