marți, 9 noiembrie 2021

Haiku Siberian


Haiku este un mic poem japonez,  alcătuit  din doar trei versuri. Iar când spui Japonia te gândești instantaneu la Sakura, sărbătoarea  primăvăratică  a înfloririi cireșilor.
Și atunci de ce autoarele  benzii desenate Haiku  Siberian  și-au intitulat astfel romanul lor grafic?
Cu acest gând am deschis  cea mai nouă apariție editorială a editurii Frontiera.

În noaptea de 14 iunie 1941, la un an după ce Armata sovietică invadase Lituania și celelalte țări baltice, câțiva soldați ruși spărgeau ușa casei unde locuia puștiul Algis împreună cu sora sa Dalia și părinții lor. Denunțați de un vecin ca dușmani ai Uniunii Sovietice,  cei patru urmau să fie deportați la capătul lumii… în  Siberia.

Ceea ce urmează este un fel de jurnal de bord al micului Algis, scris cu cuvinte dar și cu desene, al lungului drum până în Siberia,  iar apoi al vieții - la limita supraviețuirii - din lagăr.

Mi-au reținut atenția portretele desenate atât de sensibil,  din linii și litere,  ale unora dintre tovarășii de deportare:  domnișoara Violeta, cea mai bună învățătoare din lume, tușa Petronela, înnebunită după Japonia și care umbla toată ziua îmbrăcată în kimono,   Vincas, bătrânelul cel drag care cântă la vioară, Veronica, prietena sa cea mai bună, născută pe 15 mai, ca și el,   Banga Klimas, mama Veronicăi și soția lui Kazimir cel orb, Julius Zbârciog, care citește mult și știe  o grămadă de lucruri.



Însă  Algis scrie și despre ruși: soldații  cei răi Kartoșnik și Hlebnik, paznicii lagărului, Liova, Vova și Jora, cei   trei “zmei” mucoși, care îl trag tot timpul pe Algis de urechi,  dar și tanti Margareta din casa albastră  sau  moș Vasia, crescătorul de albine imaginare.

În cele din urmă apar și japonezi  în jurnal:  sunt  soldați prizonieri, închiși într-un lagăr vecin.  Tușa Petronela copiază  pe bucățele de hârtie haiku-uri dintr-o carte cu coperți roșii și le arunca peste gard… și astfel cititorul descoperă și celebrele poezii japoneze.



Un soldat japonez îi trimite în schimb un cocor de hîrtie - pretextul perfect pentru ca tanti Petronela să-i învețe pe copii - atât pe cei din romanul grafic cât și pe cei care citesc cartea - tehnica origami.

Ca orice puști  cu  fantezie, Algis are și un prieten imaginar, pe gâscanul Martin, care duce scrisorile lui Algis către tatăl său, închis într-un alt lagăr,   sau către unchiul Alfonsas, avocat în Vilnius,  cu rugămintea să-i scape din prizonierat.


Romanul grafic începe și se termină cu “trenul orfanilor”, care îi duce în sfârșit acasă (după moartea lui Stalin), pe Algis și tovarășii săi de deportare.

 Haiku Siberian se prezintă ca un  adevărat mozaic,  format fiind din texte ilustrate, benzi desenate, fotografii după scrisori, toate scrise și desenate ca de mâna unui  puști.



Algis Mielis,  copilul din” trenul orfanilor” este chiar tatăl lui Jurga Vile, scenarista romanului grafic.

Născută în 1977 și absolventă de filologie la Universitatea din Vilnius, iar apoi a unor studii de film și comunicare audovizuală  la Universitatea Sorbona din Paris, Jurga Vile a  lucrat ca traducătoare mulți ani. În tot acest timp a fost bântuită de poveștile siberiene ale tatălui ei. Într-o zi s-a hotărât să le pună pe hîrtie, dar a ales o modalitate modernă de narațiune, banda desenată.

 Pentru aceasta s-a asociat cu Lina Itagaki, absolventă a Academiei de Artă din Vilnius și pasionată de cultura și limba japoneză, pe care a studiat-o la Universitatea din Tokio.

Această colaborare a reprezentat debutul lor în lumea benzii desenate, un debut strălucitor, pentru că romanul grafic a primit mai multe premii și a fost nominalizat la altele.

Tradus în limba română, cu empatie și gingășie, de către Alina Nucă,  romanul grafic  Haiku Siberian a apărut la editura Frontiera în condiții grafice de excepție.  Pe etajera unui bedefil, el trebuie așezat  alături de Persepolis de Marjane Satrapi și Maus de Art Spiegelman.

 

                                                                                                                      Dodo Niță

 

 Romanul grafic poate fi comandat aici:

https://editurafrontiera.ro/produs/siberia-haiku_siberian-roman-grafic-lituanian/

 

 


         

Niciun comentariu: