joi, 4 noiembrie 2021

Din subteran la suprafață (Dobruska/Cozorici/Curoșu) - Bloc Zero 2021

 o cronică  de Eddy Pandele


"Un documentar BD despre Anina, un oraș în care nu știu dacă voi ajunge vreodată, dar care m-a interesat pentru că situația de acolo e reprezentativă pentru multe orașe mici din România.



Ca orice bandă desenată care se respectă, și “Din subteran la suprafață” începe cu o “origin story”.

Spiritul Aninei se naște din flăcări de cărbune, ia forma unui băiețel și străbate istoria orașului - până la un punct, căci, închis în mină în 2006, odată cu abandonarea exploatărilor miniere, Băiețel nu știe ce s-a mai întâmplat cu orașul.



Dar, chiar dacă zboară, e invizibil, trece prin pereți și știe să asculte ca nimeni altul, Băiețel nu e super-eroul acestui documentar BD.


Adevărații super-eroi ai Aninei sunt locuitorii ale căror povești sunt spuse în planșele cărții - dirijorul revenit acasă din Germania după 20 de ani de muncă, ceasornicarul care se urcă în fiecare zi în turnul bisericii, profesoara, vânzătoarea, cizmarul, fostul miner, moașa, toți oamenii care se străduiesc să nu lase Anina să moară - puștii care creează cultură urbană (da, și Anina are blocurile ei), profesorul care se luptă să mențină cea mai veche cale ferată montană deschisă…


Pe lângă banda desenată, cartea conține și o serie de articole care îmbogățesc mult volumul și dau răspunsuri la multele nelămuriri rămase după lectura BD - ce alte lucruri interesante sunt în Anina și în împrejurimi, ce soluții de revigorare economică și demografică există, care a fost geneza albumului…

Una peste alta, o carte interesantă, care expune o situație de fapt și înregistrează mărturii, o carte a cărei abordare militantă molcomă se rezumă la transmiterea informației către un public fatalmente redus.


Dar poate că e suficient, și poate că marele merit al cărții e că există, și a prilejuit un debut scenaristic, și o confirmare românească a unui talent grafic moldovenesc, și o confirmare a unui talent scenaristic provenit din Cehia. O Europă în miniatură, deci.

Și, mai ales, poate că această carte va servi ca vitrină proiectului educațional din care a luat naștere, ajutându-l să continue, și poate alți adolescenți vor învăța și își vor descoperi pasiuni de-o viață prin intermediul unui alt atelier asemănător - generând, cine știe, poate chiar o serie de documentare BD despre alte locuri din România.

Puteți cumpăra cartea contactând direct Bloc Zero. Lectură plăcută !"

 

Eduard Pandele




 

Niciun comentariu: