luni, 11 ianuarie 2021

Historia special BD - retrospectiva anului BD 2020

 




Eduard Pandele:

“Am  citit numărul special "Benzile desenate istorice - un secol de povești nemuritoare" al revistei Historia, apărut la sfârșitul lui decembrie și încă vizibil la chioșcurile din cartierul meu.

Conține:

-o istorie cuprinzătoare a benzii desenate românești de până în 1990, semnată de Dodo Niță.  Elemente inedite pentru mine: unele din coperțile revistelor pentru copii din perioada interbelică, și capitolul despre "BD în război", cu "Tudorică și Andrei în război" (pe frontul de est...) sau "Pățaniile soldatului Neață".

- un articol despre benzile desenate istorice desenate după 1990, unde apar multe din albumele apărute după revoluție (dar nu toate, articolul pare șă se concentreze pe cele care se suprapun unor evenimente istorice majore, cum ar fi centenarul Marii Uniri)



- un interviu cu istoricul Nicolae Pepene, directorul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, detalii interesante despre geneza festivalului





- patru scurte BD premiate în ediția 2020 a festivalului, semnate de Cristian Păcurariu, Gabriel Rusu, Valentin Ionescu și Alexandra  Gold.







 Celelalte două BD premiate vor fi publicate în numerele pe ianuarie și februarie a revistei Historia.

Un număr de colecție.”

 

Niciun comentariu: