joi, 27 februarie 2020

Livia Rusz şi istoricul BD Sandor Kertesz


Sandor Kertesz este cel mai important istoric al benzii desenate maghiare. În cele ce urmează,  îşi aminteşte de colaborarea sa cu marea artistă Livia Rusz, în 2015.

"Artista Livia Rusz a decedat la vârsta de 89 de ani.  Când i-am vizitat casa în 2015 pentru a organiza o expoziție a lucrărilor sale în galeria liceului „Kós Károly”, s-a bucurat să afle că şi arhitectul Kós Károly a trăit în Cluj, din 1944, până la moartea sa, în 1977, fiind profesor şi chiar decan al Facultăţii de Agricultură.
O după-amiază întreagă am stat la poveşti cu această doamnă mititică şi aparent fragilă,  care  ne-a povestit atâtea despre viața ei și despre metoda ei creativă.
 Iar apoi, la expoziţie, elevii noștri au urmărit eleganța picturilor sale  originale, amprentele detaliate de pensulă ale lucrărilor expuse.  Dispariţia acestei ilustratoare  și artistă de benzi desenate care s-a mutat din Transilvania la Budapesta,  este o mare pierdere pentru viaţa artistică maghiară."

Sandor Kertesz











4 comentarii:

BETINO_31 spunea...

DUMNEZEU SA O IERTE SI SA O ODIHNEASCA IN PACE ! Un talent fara seaman, personaje intrate in istoria graficii romanesti si mondiale, cartile ilustrate de dansa sunt foarte pretuite, dar doamna LIVIA RUSZ mai putin ! Fiind plecata de multi ani, vestile despre dansa ajung mai greu in Romania, iar memoria ei aproape uitata in randul cititorilor chiar mai in varsta !

Dodo Niţă spunea...

Dpmnul Andrei, noi, pe acest blog, am publicat regulat vesti despre doamna Livia Rusz si opera sa, cu atat mai mult cu cat, vreme de 15 ani m-am intalnit cu dansa, la Budapesta, in fiecare an. Cred ca Livia Rusz si Puiu Manu sunt autorii cei mai prezenti pe acest blog, pentru ca si actualitatea lor a fost cea mai densa.

Mihai Timosenco spunea...

Draga Dodo, din pacate arta in general acum e destul de periferica in Romania, slab promovata de Presa, de televiziune si de "politic". Se face cate ceva, cu siguranta, dar foarte putin. Numai intri la orice canal de stiri, sau pe YouTube, ce vedem? Se propaga prostia, smechereala, golania, siliconul si botexul, e.t.c. Nu e o noutate, si nu e cazul de mai mult pe aceasta tema. De ce scriu.. Respect Dodo Nita, acest blog este ca o ultima baricada, unde se promoveaza bunul gust. Nu neaparat de Banda Desenata, in general. Si va Multumesc de aceasta ocazie de a ma informa din cand in cand.
Ce am scris la inceput, mai sus este legat de ce a scris domnul Andrei. Daca nu exista acest blog, si eu asi fi stiut foarte putin de Maestra Livia Rusz.
Foarte trist, o pierdere imensa. Dar datoria nostra e sa aratam prietemnilor, copiilor, nepotilor, sa impartim aceste ilustratii mai departe, urmatoarelor generatii, singurei. La fel cum face Dodo pe blog. Luam de aici si dam mai departe. Este singura sansa sa nu uite nimeni. Iar ilustratia Liviei Rusz este universala ca stil. Va starni emotii oricand, independent de epoca, de Trenduri, de "moda" sau stil de viata, pentru ca este sincera si curata. Se vede sufletul in ea.
Multumim Dodo pentru existent a acestui blog.
Odihna vesnica Liviei Rusz, iar noi la munca, viata e prea scurta, din cate constatam.

Dodo Niţă spunea...

Eu va multumesc, tuturor celor care urmariti acest blog de 7 ani si celor care intrati in dialog cu noi, despre pasiunea noastra comuna.
Iti multumesc, Mihai, ca mi-ai scris si am devenit prieteni si sper sa colaboram din nou, cat de curand.