miercuri, 1 august 2018

Şerban Andreescu la “Castelul din Carpaţi”



Cronica unei lansări inedite

În ultima zi de sâmbătă a lunii iulie, în cadrul  Festivalului Dinozaurilor din Ţara Haţegului şi la 190 de ani de la naşterea marelui scriitor francez Jules Verne, graficianul Şerban Andreescu a fost invitat să prezinte albumul său de benzi desenate, “Castelul din Carpaţi”, la Centrul de Informare şi Promovare Turistică din comuna Rîu de Mori. 


 Simion Săveanu, Ion Hobana  şi alţi julesvernologi români  au demonstrat, prin articole şi cărţi convingătoare,  că Cetatea Colţ,  aflată pe raza comunei Rîu de Mori, a servit drept model atunci când Jules Verne a plasat intriga romanului său “Castelul din Carpaţi”, în România şi mai precis în Ţara Haţegului.
Graficianul bucureştean Şerban Andreescu, antrenat de mai mulţi ani  într-un vast proiect de adaptare sub formă de benzi desenate  a operelor principale ale unor mari scriitori români sau străini traduşi în româneşte (Ion Creangă, I.L. Caragiale, ulterior La Fontaine, Carlo Collodi, L. Frank Baum) a avut frumoasa idee de a alege şi un roman al lui Jules Verne. Şi nu orice roman, ci pe cel mai românesc dintre toate, “Castelul din Carpaţi”, a cărui acţiune se petrece în întregime în ţara noastră,  iar  personajele principale sunt români, ardeleni şi olteni.
Aşa că ideea de a prezenta acest album  chiar la poalele cetăţii respective a fost una inedită, dar firească.



În prezenţa domnului  Niculiţă  Mang,  primarului  comunei Rîu de Mori şi a domnului Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Ţara Haţegului, Şerban Andreescu şi subsemnatul am  prezentat albumul “Castelul din Carpaţi” şi micile sale « secrete » de fabricaţie / concepţie şi realizare.


Publicul, format din câteva zeci de copii şi adulţi, din comună dar veniţi şi de la Haţeg, Braşov şi Bucureşti,  special pentru întâlnirea cu binecunoscutul grafician  a fost interesat de subiect şi chiar s-a stat la coadă pentru dedicaţii pe aproape 40 de albume BD.


După care Andreescu a susţinut un atelier de iniţiere în tainele desenului  pentru o duzină de copii interesaţi,  dar a dat şi sfaturi utile unei tinere liceence din Haţeg, talentată la desen şi care îşi dorea să urmeze cursurile Facultăţii  de Arte.

Festivalul Dinozaurilor, ajuns la cea de-a patra ediţie, este organizat de Geoparcul Ţara Haţegului. În cadrul său se organizează diverse activităţi cultural-educative menite să scoată în evidenţă patrimoniul inestimabil şi încă nu foarte bine cunoscut al acestui areal geografic care este Ţara Haţegului (o adevărată « Transilvanie în miniatură », conform scriitorului şi folcloristului Ion Pop-Reteganul.).


La buna organizare a evenimentului prezentării albumului “Castelul din Carpaţi” au contribuit Dan Horaţiu Popa, din partea Geoparcului şi Alexandru Munteanu, din partea Centrului de Informare şi Promovare Turistică din comuna Rîu de Mori.

Împreună cu Dan Horaţiu Popa, un animator entuziast




Niciun comentariu: