marți, 14 august 2018

Jurnalul Annei Frank în benzi desenate



                   
Deşi Livia Botea, directoarea editurii Humanitas, citea benzi desenate în copilărie (a se vedea declaraţia sa din revista timişoreană Orizont nr. 6/2018, unde spunea că lectura  PIF şi Aventurile lui Rahan, pentru că le citea fratele meu şi eu voiam acum să citesc ce citeau cei mari”) iar Gabriel Liiceanu, patronul editurii,  se minuna la televizor de puştii francezi care citeau benzi desenate aşezaţi pe jos, la librăriile FNAC) a durat, iată, 28 de ani  până când cunoscuta editură să publice un album de benzi desenate.


 (Pornograficul  Travesti a fost doar o palmă pe obrazul cititorilor normali de la noi).
A durat ceva, dar aşteptarea a meritat, pentru că Humanitas propune cititorilor români un album BD de o sensibilitate deosebită.
El a fost publicat iniţial în septembrie 2017, la 70 de ani de la apariţia primei ediţii a Jurnalului şi a fost tradus lunile următoare  în alte 40 de limbi, inclusiv, iată, şi în româneşte.
Cei doi autori sunt israelieni: scenaristul Ari Folman şi desenatorul David Polonski. Ei au reuşit o adaptare fidelă a jurnalului Annei Frank, aducând însă nota lor personală naraţiunii la persoana I, în special prin grafismul cuceritor al lui David Polonski.
Autorii au mai  realizat împreună filmul de animaţie Waltz with Bashir, despre războiul cu Libanul, din 1982 (film nominalizat la Oscar). În prezent au  început  lucrul la filmul de desene animate Where is Anne Frank?

Ari Folman şi David Polonski  - Photo (c) Anne Frank Fonds Basel

Albumul Jurnalul Annei Frank este unul tulburător  şi merită citit cel puţin o dată în viaţă. Eu l-am aşezat în biblioteca mea între Maus de Art Spiegelman şi Persepolis, de Marjane Satrapi.
Albumul are 160 de pagini în culori şi costă 37 lei (am văzut însă că poate fi achiziţionat de la unele librării on-lin cu 30% reducere.
Pe site-ul scena9.ro se pot răsfoi mai multe pagini din acest album deosebit:





Niciun comentariu: