luni, 21 mai 2018

Tony Wolf (1930-2018)







Sub pseudonimul Tony Wolf, pronunţat cu evlavie de mai multe generaţii de cititori,   se ascunde  de fapt italianul Antonio Lupatelli.






Născut în 1930,  a debutat cu ilustraţie la o editură franceză, în 1958.  După care a fost racolat de concernul editorial  britanic Fleetway, unde a ilustrat numeroase cărţi şi a creat personajele Freddy Frog sau Jack and Jill.
Din 1961 talentul său este recunoscut şi în ţara natală şi de atunci până în zilele noastre a lucrat pentru diverse edituri italiene, ilustrând zeci de cărţi de poveşti pentru copii, dar şi manuale şcolare.

La noi în ţară editura Crişan din Deva  a promovat cu obstinaţie  arta lui Tony Wolf, publicând numeroase cărţi ilustrate de el.








Când vezi un desen de Tony Wolf, este imposibil să-ţi iei imediat ochii de la el. Grafica artistului italian este vrăjită, te învăluie în atmosfera sa magică  şi-ţi imprimă o stare de bine … Parcă devii mai bun (în orice caz, mai relaxat)  după ce citeşti o carte ilustrată de Tony Wolf.
Când te uiţi la ce cărţi ilustrate monstruos,  urâte de-a dreptul, care sperie copiii sau îi transformă în grinci, publică (uneori) Vellant şi Art,  te şi miri ce fel de oameni conduc aceste edituri şi cum îşi justifică ei alegerile groteşti…
Din fericire, există Tony Wolf şi,  chiar dacă el s-a stins din viaţă pe 18 mai, opera sa grafică rămâne nemuritoare!


Niciun comentariu: