joi, 31 mai 2018

„Elena a României, regina-mamă, regina suferinţei şi a speranţei”, de Adrian Cioroianu & Alexandru Groza


 Cei patru regi şi  cele 4 regine ale României au avut cu toţii vieţi tumultoase, dar parcă nicinul nu a avut un destin aşa de zbuciumat precum Elena.
 Născută în familia regală a Greciei,  Elena (alintată  Sitta, după cum o striga fratele ei mai mic, care nu putea pronunţa corect cuvântul « sister ») a avut o copilărie fericită, după care viaţa sa s-a transformat într-un lung şir de « dealuri şi văi ».

La 14 ani pleacă – alături de familia sa – în exil.  Se reîntorc la Atena dar bunicul său, regele Greciei,  este assasinat.  Tatăl Elenei este încoronat rege, dar se îmbolnăveşte grav. Va fi şi el detronat, în urma unui război civil şi Elena pleacă din nou în exil.

În 1921 fratele său George se căsătoreşte  cu principesa Elisabeta, iar Elena cu prinţul Carol, fratele principesei. La sfârşitul aceluiaşi an se naşte fiul lor, Mihai, dar  Carol îşi abandonează îndatoririle familiale şi chiar pe cele regale, renunţând la tron şi plecând în străinătate cu metresa sa Elena Lupescu.

În 1927, la vârsta de 6 ani,  Mihai devine regele României, iar Elena Regina-mamă. Dar trei ani mai târziu Carol se întoarce şi se încoronează el însuşi ca rege,  obligând-o pe Elena care, între timp divorţase, să părăsească ţara.

În 1940 regele Carol al II-lea abdică, iar Mihai devine din nou rege. Elena este readusă în ţară de noul om forte al României,  viitorul mareşal  Ion Antonescu, care însă îi ţine departe de frâiele puterii, atât pe rege cât şi pe Regina-mamă.

După 4 ani,  regele Mihai dă o lovitură de stat cu sprijinul  anturajului său şi-l arestează pe Antonescu,  dar Partidul Comunist profită de naivitatea sa şi mai ales de faptul că Armata Roşie ocupase deja o bună parte din România şi-l obligă să abdice şi să plece în exil cu toată familia sa.

Elena se stabileşte în Italia, la Florenţa, unde va locui până aproape de sfârşitul vieţii când,  bolnavă şi bătrână, îşi vinde vila şi  se va muta lângă fiul său Mihai, în Elveţia. Această (aproape) a doua jumătate a vieţii sale, în ciuda vicisitudinilor exilului, poate că a fost cea mai fericită,  graţie mai ales  exuberanţei celor 5 nepoate ale sale, fiicele regelui Mihai.

Despre cei 86 de ani ai Elenei, Regina- mamă, « ani de suferinţe, de bucurii, de speranţe »  povesteşte profesorul Adrian Cioroianu şi fostul său student, Alexandru Groza, în volumul « Elena a României, Regina-mamă, regina suferinţei şi a speranţei ».

Scris pe un ton colocvial, atrăgător şi incitant,  bogat ilustrat de Yanna Zosmer, volumul va fi lansat sâmbătă, la orele 12,00,   la Târgul de carte  Bookfest, în prezenţa celor doi autori.


Niciun comentariu: