miercuri, 14 februarie 2018

Timişoara: Muzeul Popa`s




Dacă e sâmbătă, e Bucureşti!
Profitând însă de ciudata vreme frumoasă dintr-un week-end de februarie, m-am urcat în tren şi am ajuns, de această dată,   la Timişoara, cu scopul de a vizita Muzeul Popa`s.


Despre  caricaturistul Ştefan Popa Popas`s nu se poate vorbi decât la superlativ: cel mai mare,  cel mai cunoscut, cel mai rapid, cel mai invidiat… etc.


Aşa încât era firesc ca edilii timişorenii să-i deschidă un muzeu, cu atât mai mult cu cât oraşul se pregăteşte să devină capitală europeană culturală!


Muzeul a fost inaugurat pe 25 noiembrie 2017, în cadrul unui  grandios Salon Internaţional  de Caricatură de Presă şi Arte Vizuale Satirice (care să sperăm că va deveni permanent).
El este găzduit în două încăperi  din interiorul Bastionului Theresia. Pe pereţi pot fi admirate caricaturi şi desene  umoristice realizate de Popa`s în diferite perioade, dar şi portretele caricaturale ale lui Popa`s, în viziunea multor caricaturişti din lume.

În vitrine sunt expuse  zeci de medalii, diplome (inclusiv diploma de cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa), articole de presă dar şi câteva haioase măşti 3D.


Este evident că Popa`s a fost apreciat de multe mari personalităţi culturale şi politice ale lumii.



În cea de-a doua sală un tânăr caricaturist, Andrei Răzvan Băncilă (timişorean născut la Piatra Neamţ),  realiza portretele la minut ale vizitatorilor  dornici de a pleca cu o amintire originală.


Muzee Naţionale şi Internaţionale ale Caricaturii există în lume, eu am cunoştinţă de unele din Franţa, Polonia şi Bulgaria.
S-ar putea însă ca Muzeul Popa`s să fie primul din lume consacrat unui singur caricaturist. Iată deci, încă un superlativ pentru maestru…

Profit de ocazie ca să vă spun că – în perspectiva anului 2021 – centrul oraşului a fost complet renovat şi restaurat. O plimbare pe străzile centrului vechi al oraşului îţi dă senzaţia că eşti la Viena sau la Budapesta.
Deci un week-end la Timişoara, cu pretextul vizitării Muzeului Popa`s, sau a altor muzee din oraş,  reprezintă cea mai frumoasă şi facilă evadare din rutina noastră cotidiană.

Timişoara by night!

Niciun comentariu: