vineri, 16 februarie 2018

Editura Art: “Zâmbetul” Rainei Telgemeier




Raina Telgemeier este o autoare de benzi desenate  care trăieşte în San Francisco, California.
Născută în 1977, un mic incident îi va schimba viaţa definitiv. În clasa a 6-a a căzut şi şi-a pierdut doi dinţi din faţă. Tachinată de colegii de la şcoală din acest motiv, petrece mult timp în singurătate, desenând. 
La liceu talentul său va fi apreciat de noii colegi, aşa încât Raina se gândeşte serios că ar putea să-şi facă o carieră din desen.
Ea va absolvi The School of Visual Art din New York în anul 2002 şi va intra în lumea benzilor desenate cu mici lucrări auto-publicate, cu care a participat la diverse comic-con-uri, unde va fi  descoperită de un editor profesionist . Acesta îi propune să colaboreze la un nou proiect şi astfel Raina Telgemeier devine desenatoare profesionistă. Între 2004-2008 va publica patru volume din seria The Baby Sisters Club, adaptate după romanele scriitoarei Ann M. Martin şi-şi definitivează un stil grafic minimalist dar convingător.
De-acum este pregătită pentru capodopera vieţii sale, Smile, în care narează propria sa copilărie şi adolescenţă, plecând de la accidentul în care şi-a pierdut cei doi dinţi.
Apărut în anul 2010, romanul grafic  va fi inclus pe lista de best-sellers al cotidianului The New York Times, unde va rămâne vreme de 220 de săptămâni! Anul următor va primi prestigiosul premiu Eisner (echivalentul Oscarurilor în lumea benzii desenate) pentru BD adresate copiilor şi adolescenţilor.
În anii următori va publica alte romane grafice, mai mult sau mai puţin auto-biografice (în orice caz inspirate de propria sa experienţă de viaţă) : Drama (2012), Sisters (2014), Ghosts (2016).
Sisters, care narează viaţa de adolescentă a Rainei alături de cele două surori ale sale,  îi va aduce un nou premiu Eisner în anul 2015, de data aceasta pentru cel mai bun artist/scenarist. 

Tradus în româneşte de Ioana Vâlcu,  romanul grafic Zâmbeşte (Smile) a fost publicat în februarie 2018 de editura Arthur, în colecţia sa « miniGRAFIC ». El se adresează copiilor de peste 10 ani, dar o vor citi cu plăcere şi mamele lor şi, poate, şi taţii. 








3 comentarii:

omucu spunea...

Eu am citit-o cu cea mai mare placere posibila. Asa mi se pare ca trebuie sa arate lectura perfecta pentru adolescenti (in afara de scifi si fantasy, si alea-s importante :) ). Acum singura mea dilema e daca sa iau restul volumelor scrise de Raina in engleza sau sa astept si sa sper ca le scoate Art in limba romana.

Dodo Niţă spunea...

Mulțumim pentru comentariu. Cred ca ar trebui să scrieți pe adresa celor de la Art, și să-i întrebați. Sunt convins că și ei au nevoie de un feed-back din partea cititorilor si vă vor răspunde.
PS. Şi noi vă aşteptăm cu noi comentarii vizavi de alte BD româneşti sau în limba română.

Anonim spunea...

Am citit și zâmbește ,curaj ,surori , pe scena toate ne învață o lecție de viață adevărată și sunt pline de suspans și de haz autoarea raina telgeimer este o autoare perfecta pentru copii și adolescenți care se simt in plus