duminică, 18 septembrie 2016

Pif în L`Humanité


Prin 1982, după ce s-au oprit abonamentele la Pif Gadget, singura publicaţie franceză care mai ajungea în chioşcuri era ziarul L`Humanité,  organul oficial de presă al Partidului Comunist Francez. Îl cumpăram cu osârdie, atunci când îl găseam, mă "băteam" pe el cu activiştii de partid  şi cu profesorii de franceză, dar cred că eram singurul care îl cumpăram pentru amuzantul strip cu Pif, desenat de Rmas, dacă nu mă-nşeală memoria.
După câteva luni nu a mai venit  în România nici măcar L`Humanité.

Mi-am adus aminte de acest lucru pentru că un bun prieten mi-a adus de la Paris, recent, un exemplar din L`Humanité,  ca să ne amuzăm de tinereţea noastră socialistă. Dar eu m-am bucurat cel mai mult pentru că am regăsit, după 35 de ani, stripul imuabil cu Pif, desenat însă - de câţiva ani- de Francois Corteggiani (bun prieten, pe care l-am invitat în 2008 la Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Constanţa, o ediţie specială "Pif en Roumanie" - mulţi spun că aceasta ar fi fost una din cele mai reuşite, dintre toate cele 25 de ediţii).


Merci, Pif!

2 comentarii:

Adrian spunea...

Apropo de salonul bd de la Constanța, îmi puteți spune daca anul acesta va exista o noua ediție ? Mulțumesc!

Dodo Niţă spunea...

Salonul International al Benzii Desenate din Romania a avut 25 de editii, intre 1991-2015.
La inceput a fost itinerant prin Romania (Bucuresti, Timisoara, Craiova, Constanta, Brasov), ulterior a alternat Constanta/Craiova.
Anul trecut s-a oprit, din mai multe motive, dintre care cel mai important este ca principalul scop al acestei manifestari a fost atins: BD-ul a prins in sfarsit radacini si la noi si cunoaste o dezvoltare fara precedent.

Nu este insa exclus ca, daca o echipa de pasionati din Constanta preia initiativa, sa se organizeze pe malul marii un nou salon sau festival BD, precum la Bucuresti, Iasi sau Sibiu.
Dar nu in acest an.