miercuri, 16 martie 2016

Revista Historia: “Şi benzile desenate au făcut istorie!”




Prietenul şi cititorul blogului nostru, Marius L., ne semnalează acest  inedit  articol  - pe cinci pagini ! din revista Historia nr. 170/martie 2016.
 Semnat de Călin Hentea,  autorul unei monumentale Enciclopedii a Propagandei Românești, articolul abordează  banda desenată dintr-o  perspectivă istorică. 

Nu doar vechile manuscrise şi documentele de arhivă sunt izvoare istorice, ci şi benzile desenate pot fi înţelese, după o vreme, drept martor al istoriei. La rândul ei, istoria se poate scrie în cărţi groase, se poate monta în filme documentare sau de lung metraj, dar se poate şi aşterne în cuceritoare benzi desenate, nu doar pentru copii, ci şi pentru oameni mari. Cultura benzii desenate a devenit un fenomen ce nu mai poate fi ignorat”, scrie în preambulul articolului său Călin Hentea.

Autorul pleacă de la general, adică de la banda desenată mondială şi ajunge la particular şi anume la BD-ul românesc, despre care a citit în Istoria Benzii desenate din România.
Dar nu numai, domnia sa citează şi cele mai noi albume BD cu subiect istoric, Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti, desene Puiu Manu, scenariu Marius Leştaru şi Tata Moşu, scenariu Adrian Majuru, desene Mihai Grăjdeanu.

În concluzie,  Şi benzile desenate  au făcut istorie! de Călin Hentea este un articol care abordează literatura desenată într-o manieră surprinzătoare şi antrenantă, iar revista Historia este o lectură obligatorie pentru toţi cei care doresc să cunoască cât mai bine istoria ţării în care ne-am născut.





Niciun comentariu: