duminică, 15 noiembrie 2015

"Eternul Adam" de Gabriel Rusu, lansare excepţională la Salonul BD CRAIOVA 2015


Ca noi toţi, cei născuţi în anii 60, Gabriel Rusu este un copil al lui Jules Verne şi al revistei Pif Gadget.


 De la Jules Verne a căpătat pasiunea pentru science-fiction iar din revista Pif Gadget cea pentru benzi desenate.
Talentat la desen, nu trebuie să ne mirăm că Gabriel Rusu a irupt pe mica scenă a benzii desenate româneşti la începutul anilor 90, cu BDSF publicate în Jurnalul SF şi în revista Universul Copiilor.
Primele planşe din Eternul Adam au apărut în anul 1993, în revista Poliţia Clujeană, dar a durat aproape 20 de ani până când albumul a fost terminat, pentru că, între  timp, Gabriel Rusu a cunoscut o ascensiune profesională impecabilă, ajungând în prezent  comisar şef de poliţie şi doctor  în istorie, fiind autorul mai multor volume de specialitate remarcate atât de critică cât şi de public.
 Anul trecut a terminat de desenat ultima planşă a albumului la Paris, unde se reîntâlnise cu bunul său prieten Dorel Bindea,  şi păstrez şi astăzi-  în memoria telefonului- sms-ul în care îmi anunţa cu mândrie sfârşitul lucrării.
Câteva cuvinte despre album.
Gabriel Rusu a adaptat aici o scurtă povestire a lui Jules Verne, mai puţin cunoscută, l`Eternel Adam, publicată prima oară în 1891.
A fost tradusă în româneşte de Ion Hobana, care a publicat-o mai întâi în Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice, în anii 60 şi abia în 1991, într-un volum de povestiri care poartă chiar titlul de Eternul Adam.
Jules Verne a constituit dintotdeauna  o sursă intarisabilă de inspiraţie pentru desenatorii Bd din toată lumea, dar Gabriel Rusu este primul care adaptează această povestire în BD.
Şi, după cum puteţi vedea în imaginile alăturate, el a ales maniera cea mai dificilă de a o face, folosind haşurile specifice ilustraţiilor romanelor julesverniene din secolul XIX.
Am avut şansa acum câţiva ani să vedem planşele originale ale albumului  la salonul BD de la Târgu Mureş, alături de maestrul Puiu  Manu şi chiar şi domnia sa s-a exprimat admirativ faţă de grafismul original al lui Gabriel Rusu.
Special pentru Salonul BD Craiova 2015 Gabriel Rusu a editat această bandă desenată sub forma unui album  luxos, format A4,  cu coperţi cartonate, 40 de pagini alb-negru, care se va difuza la preţul de 30 de lei.







Notă. Cititorii noştri interesaţi de acest album, dar care nu pot ajunge la Craiova, pot să-l comande scriindu-ne pe adresa bdargonaut@yahoo.com, şi-l vor primi, îmbogăţit cu o dedicaţie personalizată pe numele fiecăruia dintre ei, după salon.

Niciun comentariu: