sâmbătă, 22 martie 2014

« Vânătorii de zmeie » - un roman grafic care se citeşte cu lacrimi în ochi





Iată că a apărut şi a doua carte de benzi desenate în româneşte  pe anul 2014.
Ca şi Aventuri în Mumilandia, a fost publicată  tot în cursul lunii martie dar de către editura Niculescu, care se deschide astfel şi ea către banda desenată.
Vânătorii de zmeie reprezintă adaptarea în benzi desenate a romanului omonim scris de medicul american de origine afgană Khaled Hosseini. A fost realizată  în 2011, de către  italienii Fabio Celoni (desene) şi Mirka Andolfo (culori).


Iată cum descrie editorul intriga cărţii (implicit şi a benzii desenate) :

« Vanatorii de zmeie este o poveste despre prietenie si tradare, care isi poarta cititorii prin Afganistanul ultimelor zile ale monarhiei si pana la cele ale atrocitatilor prezentului. Schimbarile de situatie uimitoare fac din aceasta carte memorabila atat o cronica politica, cat si o poveste emotionanta despre copilarie si maturizare. Intriga care porneste cu prietenia dintre Amir, fiul stapanului, si Hassan, fiul servitorului, se dovedeste firul director care unifica intregul roman. Fragilitatea acestei relatii, simbolizata de zmeiele de hartie, este pusa la incercare pe masura ce vechiul stil de viata al vechiului Afganistan apune. Studiile de caracter, de la portretul lui Amir, cel nesigur si sensibil, la cel al tatalui sau, Baba, se intretes cu istoria Americii si cu cea tumultoasa a Orientului Mijlociu. ».



Dacă v-a intrigat titlul  postării, mai neobişnuit, vă invit să citiţi cronica mea la acest roman grafic deosebit,  pe blogul ziarului Adevărul.
Iar dacă vă place, nu neapărat textul meu cât mai ales romanul grafic, puteţi să daţi şi câte un like, orice editor are nevoie de feed-back pentru a ştii dacă să continuie să mai  publice sau nu benzi desenate (ideal ar fi feed-back-ul dat de librari, dar asta e o altă poveste).
În orice caz,  eu  am aşezat  această bandă desenată în bibliotecă,  pe etajera romanelor grafice, alături de Maus de Art Spiegelman şi Persepolis de Marjane Satrapi. 



3 comentarii:

Bogdan Lascu spunea...

Pe Elefant.ro deja e stoc epuizat :O

Costel BD spunea...

Am avut placerea de-al cunoaste personal pe Fabio Celone in 2013 (Bolzano). Locuieste in Praga de cativa ani, sotia fiind de acolo. Din punct de vedere artistic romanul grafic cred ca este desenat foarte bine. Este un mare artist al casei editoriale Bonelli.
(F.Celoni:theatrumabsurdum.blogspot.com)

tibipetrica spunea...

EU AM REUSIT SA O GASESC LA STANDURILE DE CARTI DIVERTA , DE CURAND ! ESTE DEOSEBITA ,CA TEMETICA ,REALIZARE SI PREZENTARE .. VOI REVENI, DACA POSTAREA VA REUSI ..semneaza Tiberiu PETRICA