joi, 20 martie 2014

„Des livres à venir, l’avenir des livres” - Salonul Cărţii de la Paris




Mâine  se deschide cea de-a 34-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris care, cu cei 200,000 de vizitatori anual, reprezintă manifestarea far a cărţii şi literaturii francofone din lume.  
 Şi în acest an, literatura şi arta românească  vor fi bine prezentate,  prin invitarea a nu mai puţin de 50 de editori, scriitori şi oameni de teatru reprezentativi  pentru cultura românească.
Marea noutate o reprezintă prezenţa la Salon a cunoscutului caricaturist Ştefan  Popa Popa`s.



Ca un preambul al Salonului, semnalăm cititorilor noştri de la Paris, precum şi francezilor românofili care urmăresc acest blog că astăzi, la ora 20.00,  la  Palais de Behague – Ambasada României la Paris se va vernisa   expoziţia sa  „Anthropo-satire | Arts visuels“.
Conform comunicatului ICR prezintă: Giorgio Cegna, fost decan al Facultăţii de Arte Frumoase din Roma, şi acad. Catia Gentilucci, director al Institutului de Arte Plastice din Roma.
Invitaţi: Plantu (Jean Plantureux) – Le Monde, Georges Wolinski – caricaturist la Libération, Paris-Match, L'Écho des savanes şi Charlie Hebdo, Carlos Brito - caricaturist, Patrick Guilloton, redactor senior la cotidianul regional Sud Ouest, cu o echipă de desenatori de la Le Canard Enchainé, Gerard Vandenbrouke, preşedintele Festivalului de desen de la Saint Just Le Martel, Jackie Redon (Paris Match), Thierry de Montbrial, preşedinte al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, Dominique de Villepin, fost prim-ministru al Franţei.  

Vineri, la ora 10,30, la standul României din cadrul Salon du livre (zona U 64)  Popa`s va realiza portrete al spectatorilor.

Pentru cei care nu ştiu, Ştefan Popa Popa`s a publicat şi benzi desenate în anii 90, ba chiar a editat una dintre primele reviste particulare de benzi desenate din România, Alpo şi Tim.

Felicitări organizatorilor care, după participarea excelenţilor desenatori BD Alex Talambă şi Ileana Surducan la ediţia din 2013,  continuă să invite şi alţi graficieni.
Să sperăm că, de-acum înainte,  prezenţa graficienilor reprezentativi din România, indiferent că sunt caricaturişti, ilustratori de carte sau autori de benzi desenate va fi una  permanentă  la Salon du Livre, cu atât mai mult cu cât banda desenată ca fenomen editorial  ocupă un spaţiu din ce în ce mai mare în cadrul acestei manifestări,  iar în Franţa trăiesc trei  importanţi creatori români de bandă desenată : Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu.

Niciun comentariu: