luni, 9 decembrie 2013

Prâslea cel Voinic şi mâinile de aur ale Mariei Surducan

Foto: Ana-Maria Băsceanu




Toamna aceasta cred că este cea mai bogată din ultimii 20 de ani ai istoriei BD-ului românesc.
Numai cine nu a vrut nu şi-a cumpărat  minunatele albume de benzi desenate Miskati intervine de Livia Rusz, O inimă de broscuţă (vol II) de Şerban Andreescu (care a lansat şi Amintiri din copilărie, încă din  primăvară),  sau Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur de Maria Surducan. De săptămâna viitoare va putea fi adăugat în bibliotecă şi Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti, de Puiu Manu.
În fine, un bedefil român  exhaustiv trebuie să-şi  cumpere şi cele 2 noi albume din seria Tintin desenată de Herge, Zborul 714 spre Sydney şi Stock de Coks,  precum şi mini-albumele Cocoşelul neascultător  desenat de Alexandru Ciubotariu şi  Motanul încălţat desenat de Lavinia Trifan  Pop, pentru editura Casa  Radio, toate patru lansate la Târgul de carte Gaudeamus.


Acum vreo zece ani, când BD-ul românesc traversa deşertul  dezinteresului, nimeni nu mă credea când profeţeam că va veni şi vremea sa. Ba chiar şi în urmă cu  doi-trei ani încă mai eram miştocărit de foşti prieteni, precum Viorel P. că,  de fapt, nu există BD româneşti şi nu există un public pentru  acestea.
Ori eu nu doar că am crezut şi am afirmat răspicat că există cea de-a noua artă şi în România, dar, vreme de 23 de ani m-am bătut, publicînd cărţi şi articole, organizând expoziţii şi saloane de benzi desenate, uneori  finanţând tinerii autori din propriul buzunar, pentru a încuraja creaţia de noi BD şi pentru a atrage atenţia publicului asupra celei de-a noua arte.
Şi iată că, în calitate de cititor şi colecţionar de BD, în toamna anului 2013 mă simt răsplătit pentru munca mea de două decenii şi mulţumesc pentru asta tuturor acestor autori de benzi desenate.
  mai spună Viorel P. şi acum, dacă nu îi este ruşine, că nu există BD în România, cu atât mai mult cu cât el însuşi  editează de un an de zile un fanzin, BDC, chiar dacă într-un tiraj de doar 100 de exemplare.
Şi ce dovadă mai bună doreşte preopinentul că există o bandă desenată românească,  decât faptul că,  de vreo trei ani,  au apărut şi se îngraşă pe an ce trece şi paraziţii benzii desenate: impostorul A Ciubotariu şi escrocii de la falsa librărie Jumătatea Plină!  Dacă nu ar fi existat cel puţin 20 de autori BD activi, mai mulţi editori şi fan-editori, numeroase reviste, fanzine şi  albume BD, ar fi putut cei trei paraziţi să-şi îndese în buzunare câteva miliarde bune  de lei – de la bugetul statului - sub pretextul că promovează banda desenată?
Tocmai de aceea trebuie popularizat şi susţinut demersul cu totul original al Mariei Surducan.
 Cu ajutorul platformei on-line crestemidei.ro, ea a strâns bani de la fanii săi şi de la cei ai benzii desenate,  care i-au asigurat tipărirea excelentului album Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur. O parte din tiraj a fost deja distribuit suporterilor săi, iar acum urmează să difuzeze şi să vândă restul tirajului,  pentru a putea să şi trăiască din arta sa.
Cum a început sezonul cadourilor, un album de benzi desenate şi, în mod special , albumul Mariei Surducan,  poate fi cadoul ideal pe care să-l dăruiţi prietenilor sau să vi-l oferiţi singuri.
Iată  de ce am cumpărat eu acest album. 

Una dintre planşele mele preferate


Mergând pe pista deschisă de revista Harap Alb continuă, şi Maria Surducan exploatează filonul inepuizabil al folclorului românesc, dar – aşa cum este firesc din partea unui creator – trece personajele respective prin prisma propriului său imaginar şi publică o carte pe gustul cititorilor de secol XXI.
Folosind un termen specific science-fiction-ului – şi ştiu că mulţi cititori de SF urmăresc blogul nostru - Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur este un roman grafic (aproape) steampunk, amestecând savant anacronismele vizuale cu poncifele folclorului literar.
Venind dinspre ilustraţia de carte, Maria Surducan dovedeşte mult profesionalism în punerea în pagină a poveştii desenate şi  creează personaje simpatice, de care cititorul se ataşează şi regretă la sfârşitul lecturii că se desparte de ele: Petre, unul din cei trei feciori  ai lui Alb Împărat, zis şi Făt-Frumos,  Ileana, fiica ştimei apelor şi a lui Negru Împărat sau Pasărea Măiastră, care se transformă într-o fiinţă omenească şi „vorbeşte” cu caractere arhaice, înscrise în filactere precum cele  de pe vechile fresce şi tapiserii.
Maria Surducan are talent nu doar la desen ci şi la scris şi, plecând de la basmele binecunoscute, inventează propriul său basm, o adevărată poveste cu introducere, cuprins, punct culminant (uciderea lui Petre de către proprii săi fraţi) şi, bineînţeles, desnodământ – în care,  în loc să încalece pe o şa şi să ne spună povestea aşa, protagoniştii se urcă în pajura de lemn şi pleacă în lumea mare.
Maria Surducan pigmentează naraţiunea cu o doză subtilă de umor şi folosirea de către personaje a dialectului ardelenesc le dă  parcă şi mai multă autenticitate şi personalitate.
În fine, pentru că anul 2013, în care a conceput şi desenat albumul, este anul dezvoltării unei conştiinţe ecologice şi anti-capitaliste la poporul de hipsteri, Maria Surducan nu putea evita şi un discret clin d`oeil  la actualitatea fierbinte -  dar acest lucru conferă  şi mai  multă profunzime naraţiunii sale grafice.
În concluzie,  Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur este un album recomandat nu doar bedefililor,  ci tuturor iubitorilor de frumos! Iar dacă l-ar comanda  măcar unul din o sută de protestatari  contra RMGC,  atunci în mod sigur nu doar escrocii de la Jumătatea Plină ar fi miliardari (în lei vechi) din benzi desenate ci şi Maria Surducan. Doar că ea ar ajunge miliardară pe merit - graţie talentului său de grafician şi autor BD,  şi nu prin impostură şi escrocherie.
Alături de sora sa Ileana  şi de Alex Tamba, Maria Surducan reprezintă avangarda noii benzi desenate româneşti.
Vă mulţumim că existaţi, dragi creatori de poveşti desenate, şi ne deschideţi din când în când  fereastra spre lumea visurilor voastre frumos colorate!

Dodo Niţă



Albumul Prâslea cel Voinic şi Merele de Aur poate fi (şi trebuie) comandat la adresa:  praslea.graphicnovel@gmail.com 
 Am convingerea  că-l veţi  primi personalizat cu o frumoasă dedicaţie desenată de talentata  Maria Surducan.




3 comentarii:

Miauti spunea...

Cine sa cumpere daca nu au aparut in magazine.

Asteptam sa apara...

Miauti spunea...

Asteptam sa apara in ""magazinele de specialitate"

Anonim spunea...

Aveti cumva idee daca se mai gaseste pe undeva? Am incercat in destule locuri si e de negasit.