joi, 19 decembrie 2013

Albumul Miskati Intervine de Livia Rusz – un frumos cadou de Crăciun





Plictisiţi de imuabilitatea basmului cu Cenuşăreasa, gemenii Mişu şi Kati călătoresc în lumea poveştilor, hotărâţi să-i schimbe firul narativ. Ei ajung astfel într-un regat dintr-un Ev Mediu imaginar, minuţios şi sugestiv desenat de Livia Rusz, al cărui rege  aminteşte  însă - în mod straniu - de dictatorul Nicolae Ceauşescu,  măcar pentru faptul că îşi îndoapă supuşii cu cârnaţi din corn iar poeţii şi pictorii de la curtea sa practică un deşănţat cult al personalităţii… majestăţii sale.
Pentru prima oară într-o  BD românească, artista  practică  un dublu nivel de lectură: copiii vor citi cu sufletul la gură călătoria plină de peripeţii a lui Mişu şi Kati în lumea poveştilor, în timp ce părinţii lor vor aprecia aluziile subtile la dictatura ceauşistă. 




În 1987 două românce îşi părăsesc ţara, cu durere în suflet dar cu speranţe de mai bine :  Livia Rusz se va stabi în Ungaria iar Arina Stoenescu în Suedia.
În 1988 Livia Rusz va publica la Budapesta albumul Miskati Kozbelep, care se va bucura de un imens succes de public (20,000 de exemplare vândute publicului maghiar).
25 de ani mai târziu Arina Stoenescu, directoarea editurii Pionier Press din Suedia,  va edita varianta românească a acestui frumos album, în traducerea scriitorului şi poetului Gyorfi-Deak Gyorgy.
Este primul album la care Livia Rusz semnează şi scenariul, pe lângă desene.
Ce nu a ştiut dânsa când a imaginat scenariul acestei  benzi desenate este faptul că, după aproape 8 ani de la publicarea albumului,   soţia fiului său Peter va da naştere la doi gemeni, un băieţel şi o fetiţă, amândoi simpatici şi blonzi precum Mişu şi Kati. 





Dacă doriţi să cumpăraţi  o carte deosebită, cu desene minunate, de care să vă bucuraţi atât dumneavoastră cât şi copiii din familie, atunci albumul Mişkati intervine este probabil cea mai bună alegere.
El se poate comanda  la adresa bdargonaut@yahoo.com.




Niciun comentariu: