duminică, 27 octombrie 2013

Telegraf: "Trei zile ca-n poveşti, pentru bedefili"


Timp de trei zile, pentru al şaptelea an consecutiv, bedefilii francofoni din întreaga ţară se întâlnesc la Muzeul de Artă din Constanţa, unde se organizează cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Bandă Desenată (SIBD).



 Mult-aşteptata manifestare cu tema „Istoria în imagini” se va deschide astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă şi va fi urmată, de la ora 17.30, de un spectacol de pantomimă al trupei „Tymoshenko Mime Theatre” din Lvov, Ucraina, şi de un recital susţinut de elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, coordonaţi de prof. Marina Dunărinţu. Actor, dar şi grafician, ucraineanul Mihai Tymoshenko, născut în localitatea dobrogeană Măcin, va prezenta la Muzeul de Artă rodul colaborării sale cu jurnalistul de investigaţie Constantin Cumpănă: seria de bandă desenată (BD) „Terente“.
„Salonul de la Constanţa are două scopuri: promovarea benzii desenate, dar şi promovarea limbii franceze. Este foarte important caracterul francofon al manifestării. BD rămâne un vector esenţial de promovare a limbilor străine, a francezei, în general. De asemenea, scopul salonului nostru este şi crearea unor legături între autori şi public, dar şi între autori”, spune preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România şi directorul artistic al SIBD, Dodo Niţă.
ANIVERSĂRI ŞI PREMIERE În cadrul SIBD, singura revistă profesionistă de BD din România, „Harap Alb continuă” - tiraj de 10.000 de exemplare -, va aniversa un an de apariţie neîntreruptă. Din acest motiv, organizatorii au ales să ilustreze afişul SIBD cu o secvenţă inspirată din această serie - Spânul la Cazinoul Constanţa -, desenată special de Andrei Moldovan. Va fi prezentată şi revista franco-belgiană „Spirou”, aflată la 75 de ani de apariţie neîntreruptă, săptămânal.
Domnul Puiu Manu
În premieră absolută în România, se va lansa, la SIBD, albumul celebrei ilustratoare Livia Rusz, stabilită, din 1987, în Ungaria, „Mişkati intervine”. Albumul, cu două niveluri de lectură, unul adresat copiilor, altul adulţilor, care îl vor regăsi şi pe Nicolae Ceauşescu printre personaje, a apărut în 1988, în Ungaria, fiind adus în România cu ajutorul editoarei Arina Stoenescu, din Suedia.

BD LA... EXTREME Anul acesta, la SIBD vor participa, printre alţii, decanul de vârstă al creatorilor de bandă desenată, Puiu Manu, şi cel mai tânăr autor publicat în „Comics”, Radu Stoican, de 14 ani. 


SIBD este organizat de Alianţa Franceză Constanţa (AFC), în colaborare cu Ambasada Franţei, Asociaţia Bedefililor din România şi Muzeul de Artă din Constanţa. Potrivit preşedintelui AFC, Ileana Meheleanu, organizatorii aşteaptă la ediţia 2013 a SIBD peste 2.000 de bedefili de toate vârstele, din întreaga ţară. 


Doamna Ileana Meheleanu
Mirela STÎNGĂ
www.telegrafonline.ro
25 octombrie 2013

Niciun comentariu: