luni, 28 octombrie 2013

România liberă : "Istoria în benzi desenate"

Adrian Cioroianu a moderat o masă rotundă în cadrul evenimentului
"Peste o mie cinci sute de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Artă din Constanţa la sfârşitul săptamânii, pentru cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Bandă Desenată.


Evenimentul a fost organizat de Alianţa Franceză din Constanţa în colaborare cu Ambasada Franţei şi Asociaţia Bedefililor din România.
Tema din acest an, ”Istoria în imagini”, a prilejuit celor prezenţi o căutare a originilor prin desen. Istoria a prins viaţă, de la războaiele daco-romane la scene haiduceşti sau aventuri ale cazacilor din Dobrogea, fascinând mai ales micii vizitatori. Dintre albumele prezentate la Salon care au urmărit strict tematica amintim albumul lui Radu Oltean „Dacia: Războaiele cu romanii”, autorul prezentând primul volum, „Sarmizegetusa” şi povestind cu emoţie şi pasiune despre descinderile în teritoriu în încercarea de a reconstitui trecutul, de a da viaţă unui întreg pornind de la contemplarea unor rămăşiţe arheologice. Au mai participat Mihai Timoşenco, grafician şi actor din Ucraina, desenatorul seriei „Cazacii din Dobrogea”, şi a lui Puiu Manu, respectiv Marius Leştaru, care au prezentat, în premieră,  expoziţia de planşe originale „Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti”. Şi aceştia au împărtăşit publicului din culisele actului de creaţie în cadrul unei mese rotunde, moderată de ex-ministrul Adrian Cioroianu.
Publicul a avut ocazia să întâlnească cu autori români de benzi desenate, care şi-au lansat mai multe albume, au vorbit despre ele şi au oferit autografe: Andrei Moldovan, desenatorul volumului „Harap-Alb continuă”, Mihai Ionaşcu, scenaristul şi editorul aceleiaşi serii, Octav Ungureanu, redactor pentru „Harap-Alb continuă”, Şerban Andreescu, autorul seriilor „Inimă de broscuţă” şi „Amintiri din copilărie”, Radu Marian, autorul colecţiei „Minitehnicus”, Laurenţiu Butuc, autorul seriilor „Povestiri stranii” şi „Mephisto reburn”, ca şi Radu Stoican, cel mai tânăr autor publicat în revista Comics.
Arina Stoenescu, editor şi profesor de graphic design la Universitatea din Stockholm, a declarat:
 „Sunt o elevă care soseşte cu întârziere, dar cu un ghiozdan suedez şi multă curiozitate vizavi de scena românească. M-a bucurat foarte mult tema coerentă, articulată de această ediţie.”
Ediţia din acest an a Salonului de Bandă Desenată a aniversat şi un personaj internaţional celebru, Spirou, protagonistul încă din 1938 a unor benzi desenate franco-belgiene care au făcut înconjurul lumii."

Cristian Hagi
România Liberă 
27 octombrie 2013


Niciun comentariu: