vineri, 4 ianuarie 2013

ANUL BD 2012: AUTORI ROMÂNI

(se dedică lui Viorel P. care, în anul de graţie 2012, încă mai pretinde că nu există bandă desenată românească)Cel mai prolific autor a fost (şi) în acest an domnul Puiu Manu care, la frumoasa vîrstă de 84 de ani, desenează mai mult şi mai bine  decât majoritatea autorilor BD din România la un loc. Dânsul este desenatorul celor trei albume. Peripeţiile lui Ulise sunt trase în tuş de A. Ciubotaru.Primele două titluri sunt adaptări după piesele radiofonice omonime iar cel de-al treilea  are scenariul scris de profesorul Marius Leştaru.
Conform editorilor, tirajul albumelor de la editura Casa Radio este de 1.000 exemplare, iar cel al albumului Dim, editat de Crepuscul, este de 500 exemplare.

Imediat după, cu două titluri publicate în 2012, vine Alex Talambă - Tamba  care, în acest an,  a desenat cam tot acelaşi număr de planşe precum dl Manu, dacă luăm în considerare şi al treilea album al său, Sidi Bouzid Kids, apărut în Franţa.
Cele două albume sunt editate de Casa de producţie Mandragora, primul în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin, iar cel de-al doilea cu Romtelecom. Amândouă au scenariul scris de George Drăgan.
Mila 23 a fost editată în două ediţii, una în română şi cealaltă  în engleză, fiecare tipărită în câte 2.500 ex. (dacă nu crede,  Viorel P. nu are decât să cumpere albumele şi să vadă cu ochii lui tirajul menţionat pe ele).
Ghidul de descurajare este, dacă nu mă-nşel, primul e-book din "industria" benzilor desenate româneşti.
Alex Talambă este, în opinia mea,  revelaţia acestui deceniu, în domeniul benzii desenate. De aceea i-am şi acordat  trofeul Sandu Florea la Salonul BD de la Constanţa.


Lucian Amarii - Jup este la  al treilea album al său şi la al doilea din trilogia Confreriei. La fiecare doi ani, cu punctualitate de metronom, el publică câte un nou album.
Tartarin din Tarascon este primul album al Laviniei Trifan Pop.


Aceste trei albume reprezintă reeditări.
În Pafnutie Cyborgul Radu Marian adună la un loc povestiri BD umoristice apărute între 1990-1997 în diverse publicaţii ale epocii: Jurnalul SF, Orion, Mini AZI.
Keraban Incăpăţânatul, adaptare realistă a romanului lui Jules Verne, a apărut prima oară în 1998, în revista Mini AZI. Planşele acestui album sunt complet redesenate şi colorate.
Aventurile lui Mac, desenate de Livia Rusz, au apărut iniţial, între 1966-1976, în revista Arici Pogonici.
Titlul albumului este prost ales (niciun autor şi nici un editor adevărat nu va da acelaşi titlu la două cărţi diferite - chiar dacă au aceleaşi personaje). În ciuda subtitlului de "integrală" , albumul nu conţine toate aventurile lui Mac publicate în Arici Pogonici, dovedind încă o dată dilentantismul şi grandomania editorului.
Aceste trei albume au apărut în tiraje cuprinse între 50 şi 100 de exemplare.

Urban Comics - Made în Cluj este singura antologie apărută în acest an şi una din puţinele editate în România. Ea conţine benzi desenate de către 16 autori din Cluj sau din Ardeal:Iulia Rob, Ileana şi Maria Surducan, Ludmila Hodiş, Alexandra Abagiu, Anna Benczedi, Maria Eftimie¸ David Eşanu, Mihaela Hudrea, Andra Aştefănesei, Oana Cocheci, Dan Barbu, Flaviu Pătrunjel, Cristina  Larisa Crăciunaş, Sebastian Baculea şi Adrian Barbu.
Albumul este editat de Centrul Cultural German din Cluj, într-un tiraj de 1.000 exemplare, 800 în limba română şi 200 în germană.

Iată deci 11 albume foarte diferite care sunt oferite cititorilor români în anul 2012. Mă întreb dacă Viorel P. le are pe toate... Dar dvs.? În orice caz, acum aveţi de unde alege (cu excepţia celor deja epuizate - vorbesc de re-editări),  sper că nimeni nu poate contesta acest fapt.

Voi continua articolul "Anul BD 2012" cu lista  benzilor desenate traduse în româneşte, a cărţilor despre BD apărute în acest an dar şi cu revistele şi fanzinele editate.
În ciuda părerilor unora,  anul acesta a fost unul de vârf în domeniul producţiei de benzi desenate româneşti.


                                             (VA URMA)

Notă. (adăugată azi, 06 ian.). Exceptând albumul Aventurile lui Mac, pretul tuturor celorlalte albume la un loc  ajunge la aprox. 160 lei. Nu cred că trebuie să fii miliardar ca să-ţi cumperi ceva de 160 de lei pe an, când te pretinzi mare fan BD şi,  în definitiv,  nimeni nu te obligă să cumperi nicio BD şi nicio carte, dacă nu-ţi place. Nimeni şi nimic nu te obligă însă  nici să arunci cu venin şi noroi pe lucrările confraţilor tăi (cu atât mai mult dacă ei sunt mai talentaţi şi mai prolifici decât tine - iar de vârstă să nici nu mai vorbim)  şi pe foştii tăi prieteni în general. Nimic, în afară de acumularea de frustări şi ranchiună...

Niciun comentariu: