duminică, 9 august 2020

Radu Oltean despre seria BD “Valerian și Laureline”


“Ca unele dintre puținele popoare din estul Europei care a pierdut cu desăvârșire interesul și contactul cu banda desenată (franco-belgiană în special), deși am copilărit mulți dintre noi cu Pif , este evident că marea majoritate habar nu au că seria de BD-SF Valerian este una din cele mai faimoase și mai influente cultural din lume. 

  De-a lungul a 40 si ceva de ani, cei doi autori, Pierre Christin (scenarii) și Jean-Claude Mézières (desene) au creat 23 de albume cu incredibile povesti.


Influența lor asupra cinematografiei SF este enormă, mai ales de cand au început a fi traduse în engleză și publicate în SUA. Cea mai puternică influență a lui Valerian se regăsește în seria Star Wars dar și în filme precum Alien, Independence Day sau chiar Avatar. România este unele din puținele țări în care serii cult de BD precum Asterix, Lucky Luke, Valerian și multe altele nu au fost niciodată traduse (sunt acum niste încercări timide cu Asterix și Corto Maltese dar cu succes micuț). Ar mai trebui amintit succesul publicării seriei Tintin datorată unui expat belgian stabilit aici. Revenind la Valerian și recentul film lui Luc Besson, trebuie amintit că cineastul a mai colaborat cu cei 2 autori de BD și la Al 5-lea Element. Și fiindcă Valerian este un fenomen vast și complex, fiecare album-episod reprezentând un univers în sine, mă voi opri aici, căci altfel nu mai termin niciodată. Pentru cunoscătorii de franceză recomand albumele ”L Integrale” cu câte 3 povești adunate într-un singur album. Sunt de gasit și în engleză.” 
  Radu Oltean


”Ambasadorul umbrelor” este albumul care a inspirat scenariul filmului lui Luc Besson. Povestea BD este foarte bună și extrem de ofertantă vizual prin numărul mare de creaturi extraterestre ce apar.


Alienii umanoizi ce trăiesc pe o planetă pură amintesc de albastrii din Avatar.


Niciun comentariu: