luni, 10 august 2020

Marga Ştefănescu - incredibilul destin al unei artiste centenare



A fost o vreme, în anii 40, ani grei, de război, în care te duceai la chioşcul de ziare din colţul străzii şi cumpărai revistele de „humor” Păcală şi Nastratin, pentru tine, capul familiei; revista Mariana pentru soţia ta; Ziarul copiilor şi broşuricile cu coperţi viu colorate de la editura Bucur Ciobanul, pentru copiii tăi. 
Răsfoindu-le, constatai că aceste publicaţii aveau un lucru în comun: toate erau ilustrate – coperţi, desene, caricaturi, benzi desenate – de Marga Ştefănescu!


 Absolventă de Belle Arte, frumoasă, inteligentă, perseverentă şi muncitoare, Marga Ştefănescu a strălucit ca o cometă în peisajul ilustraţiei româneşti, dominat în epocă de bărbaţi.
 A publicat doar 10 ani, dar ar fi putut s-o facă încă 50, ca Puiu Manu, la noi, sau Hergé, în Belgia. Cu siguranţă, la fel ca Hergé, ar fi avut statui în spaţiile publice, iar bibliotecile noastre ar fi fost pline cu sute sau mii de cărţi ilustrate de ea şi zeci de albume de benzi desenate cu Poznele lui Rică, personajul inventat de artistă.



Din păcate, nu a fost să fie aşa. Destinul său artistic a fost frânt de instaurarea comunismului în România! Marga Ştefănescu a fost forţată să divorţeze de soţul său, ofiţer de cavalerie şi să fugă din Bucureşti, refugiindu-se într-un orăşel de provincie, unde a trebuit să aibă grijă, vreme de 30 de ani, de tatăl său orb. Nu va mai publica niciodată, până în anii 2000, când a fost (re)descoperită de autorul acestor rânduri.


Întreaga poveste a vieţii artistei cu destin zbuciumat o puteţi afla acum doar din paginile monografiei Marga Ştefănescu - incredibilul destin al unei artiste centenare. Şi tot de acolo veţi afla multe informaţii inedite, absente din dicţionarele şi istoriile literare, despre Eugeniu Ştefănescu – Est, Mihail Drumeş, Radu Gyr, Ştefan Baciu etc.


Volumul este prefaţat de cunoscutul istoric şi scriitor Ovidiu Pecican. Are 120 de pagini şi este bogat ilustrat cu fotografii, desene, caricaturi şi benzi desenate. Costă 25 de lei şi cei interesaţi pot să-l comande la adresa bdargonaut@yahoo.com.

Niciun comentariu: