luni, 24 august 2020

Valentin Tănase: „Ferdinand I – 155 de ani de la naştere”

 lui Marius L. pătimaş de istorie


La 24 august 1865 se nă
ștea la Sigmaringen, în Germania, cel căruia destinul îi hărăzise să fie întregitorul neamului, unind între aceleași hotare pe toți românii de dincoace și de dincolo de Carpați și de la Nistru până la Tisa, împlinind prin jertfă și sânge visul înfiripat pentru o clipă de Mihai Viteazul cu trei sute de ani înainte - regele Ferdinand I! 
Nu a ezitat în anul 1916 să ridice sabia împotriva țării și familiei sale de origine, dinastia imperială Hohenzollern, pentru a împlini idealul poporului căruia îi era stăpânitor vremelnic. Atunci când omul politic conservator, Petre Carp, filogerman convins, i-a declarat regelui că face o mare greșeală, căci Hohenzollernii nu pot fi învinși, regele Ferdinand i-a replicat ferm: "Vă înșelați domnule Carp, am învins deja unul!" - și s-a arătat pe sine.
A fost un mare rege care, având-o alături pe regina Maria, și-a condus cu demnitate, curaj și hotărâre țara prin anii dramatici ai Războiului de întregire, păstrând mereu încrederea în victoria finală.


Regelui Ferdinand, reginei Maria și zecilor de mii de eroi care au murit fără să vadă visul împlinit le datorăm "România Mare", pe care cei care i-au urmat n-au știut sau n-au putut să o păstreze neștirbită.
L-am desenat, pictat, sculptat pe acest mare rege, care a fost mai român decât mulți români ai epocii sale cu acel respect și acea recunoștință pe care le datorăm întotdeauna eroilor neamului.

Valentin Tănase






























Acest tablou, care înfăţişează primirea  Regelui  Ferdinand şi a  Reginei  Maria la Oradea, în 1919, se află în Sala de Consiliu a Primăriei Oradea.
În 2019 el a fost editat sub forma unei coliţe filatelice, la 100 de ani de la eveniment.


Niciun comentariu: