marți, 31 decembrie 2019

Literatura românească pentru copii în anul 2019 - un fel de bilanţ


          

  "Se apropie sfârşitul unui an sec, chiar foarte anemic, din care literatura românească pentru copii nu prea reţine ceva notabil.
La plusuri am putea pune pe acelaşi palier insistenţa revistei Fabulafia de a oferi un sumar inedit şi compatibil unui secol nerăbdător şi eforturile editurii Frontiera de a publica carte ilustrată românească, dar din păcate mici sau mari greşeli îi ofilesc o parte din laurii totuşi meritaţi.


Dincolo de aceste "bizare" apariţii, în rest piaţa editorială este un mare vid, sordid şi culturicid, şi mă refer strict la producţiile autohtone, nu copyright-uri.

MINUSURI:
- incredibilul serial "cum să ucizi cărţile de succes din alte vremuri" produs şi difuzat de editura Arthur a continuat, fără  nicio remuşcare, şi acest an, fiind cea mai mare ruşine editorială din toate timpurile;
- palida repetare a prezenţei româneşti de la Bologna, cu implicarea nocivă a acelor grupuleţe care parazitează de ani buni trupul fragil al literaturii româneşti  pentru  copii;
- ratatul târg de carte Bucherini 2 care dovedeşte încă odată că nu banii pot aduce calitate, ci doar nişte idei clare;
- permanentul marketing on-line practicat ostentativ şi ilegal de o anumită persoană care nu are nicio expertiză asupra cărţii, dar care reuşeste să facă mulţi bani pe seama inculturii românilor.

BENZI DESENATE
Totuşi, în zona benzii desenate,  anul 2019 a fost mai solar, după ani în care constatăm doar prăbuşiri.
Plusuri:


- reluarea Salonului BD de la Constanţa,  sub egida Institutului Francez din Bucureşti


- expoziţia „Rahan” de la Palatul Sutu


- Salonul BD istoric de la Braşov şi mai ales reuşita arhitectură expoziţională "Puiu Manu", eveniment unic organizat de Muzeul Judeţean de  Istorie; acelaşi Muzeu implicându-se în alt eveniment unic: editarea primului album "omnibus" de bandă desenată istorică ilustrat de aproape 40 de graficieni BD.



La categoria minusuri aş plasa doar un singur eveniment: expoziţia ambiguă prin tematică şi prezentare,"Cutezătorii şi nu mai ştiu cum", vizionată timp de o lună la Palatul Şuţu, care a inclus xeroxuri din paginile revistei invocate mai sus şi alte materiale care nu aveau nicio legătură cu tematica anunţată.

Cam asta a fost anul 2019 pe teritoriul ilustraţiei romaneşti, cine are completări e liber să o facă, cine are chef de injurii, iarăşi este binevenit!
Vă urez la mulţi ani şi lăsaţi cărţile în pace cei care nu ştiţi ce să faceţi cu ele!"

ColoRo

Niciun comentariu: