duminică, 29 decembrie 2019

Ion D. Sîrbu la centenar!



Anul acesta la Craiova (şi nu numai) a fost sărbătorit centenarul naşterii scriitorului Ion Dezideriu  Sîrbu (şi s-au comemorat 30 de ani de la dispariţia sa – ghinionist, scriitorul cu cea mai vastă operă de sertar de la noi s-a retras din viaţă pe 17 septembrie 1989, nu doar cu 3 luni înainte de căderera comunismului,  dar şi cu două ore înainte de premiera spectacolului său Arca Bunei Speranţe).

Cititor şi fan al său încă din anii 80, am avut bucuria să particip - în luna iunie - la  (o parte din) lucrările colocviului naţional  Centenar „Ion  D. Sîrbu” şi să asist la premiera spectacolului  Adio,  Europa!
Cu această ocazie,  biblioteca mea s-a completat cu câteva noi titluri din bibliografia celebrului scriitor.


Ion D. Sîrbu şi timpul romanului,
de Nicolae Oprea, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2015




Locul şi importanţa operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică,
 antologie de texte prezentate  de 25 de „sîrbologi”  în cadrul colocviului mai sus amintit. Volumul este coordonat de dl. Ioan Lascu, preşedintele filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi a fost coeditat de Editura Autograf MJM şi Biblioteca Judeţeană  « Alexandru şi Aristia Aman ».




Revista SpectActor nr. 2/39, mai-august 2019, număr special  consacrat, evident,  centenarului lui I. D. Sîrbu.







În zilele colocviului m-am bucurat,  printre altele, şi de revederea cu distinşi intelectuali pe care îi apreciez, precum  Ovidiu  Pecican,  sosit tocmai de la Cluj,  Mugur Popovici de la Bucureşti, Mihai Barbu de la Petroşani şi am făcut cunoştinţă cu criticul literar  Nicolae Oprea.
Au fost zile de mare emulaţie intelectuală pentru mine şi  am aflat unele  lucruri pe care nu le ştiam din biografia lui « Gary » ;  un sigur lucru încă nu l-am lămurit, cum se scrie corect :  I. D. Sîrbu sau I. D. Sârbu ?  Isarlîk sau Isarlâk ?
Sper că voi afla data viitoare.

Notă. Mulţumesc şi pe această cale domnilor Ioan Lascu, Nicolae Oprea şi prietenului Nicu Coande, domn şi el, dar și  poet  premiat de Academia Română.




Niciun comentariu: