miercuri, 18 decembrie 2019

Asterix şi Obelix, 60 de ani! - expoziţie la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Comunicat de presă



„Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” invită publicul pasionat de benzi desenate la Expoziția dedicată cunoscutelor personaje Asterix și Obelix. Expoziția poate fi vizitată în Galeria de Artă Aman și este organizată în contextul marcării a șaizeci de ani (29 octombrie 1959) de la prima apariție a celor două personaje într-o revistă dedicată copiilor.


Plasate într-un context istoric determinat, aventurile lui Asterix și Obelix se adresează publicului de toate vârstele și surprind prin energia debordantă, precum și prin aventurile comice și satirice la care cele două personaje iau parte. Asterix și Obelix este cea mai îndrăgită serie de benzi desenate din Franța și, de asemenea, cea mai populară serie europeană de profil la nivel mondial: cele 38 de albume realizate au fost traduse în 111 limbi și dialecte, pentru un total de peste 380 milioane de exemplare tipărite.

În urma succesului de care s-au bucurat, aventurile lui Asterix și Obelix au fost adaptate sub forma desenelor animate, respectiv filmelor artistice. Totodată, acestea au inspirat și sute de jucării, figurine, timbre, jocuri și diferite alte obiecte pentru copii. 

Despre seria de benzi desenate Asterix și Obelix s-au scris sute de studii critice, semnate de critici literari și de artă, sociologici, istorici, arheologi, profesori universitari, doctoranzi sau pur și simplu oameni pasionați de benzi desenate. Unele dintre acestea au apărut sub formă de volum, iar altele în numere speciale ale unor reviste de largă circulație din Franța și Belgia. 

Toate obiectele etalate în cadrul expoziției fac parte din colecția cunoscutului autor și critic de benzi desenate Dodo Niţă".






Din cele 38 de albume Asterix şi Obelix publicate până acum, 6 au traduse şi în limba română, de editura Egmont, în anii 90 şi 2000 şi de către editura Art, în prezent.







Despre universul Asterix şi Obelix şi despre creatorii lor s-au scris sute de studii, monografii, biografii, dicţionare, iar numeroase reviste, generaliste sau specializate, le-au dedicat numere speciale.



 Evident, au apărut nenumărate produse derivate:  jucării, figurine, jocuri, dulciuri...


Ciocolata Leonidas...






După benzile desenate cu Asterix şi Obelix s-au realizat o duzină de filme de desene animate şi cu personaje reale. Din fericire, acestea au circulat şi la noi.




 Franţa, Belgia şi insulele Guernsney au emis timbre poştale cu efigiile celor mai cunoscute personaje din universul creat de Goscinny şi Uderzo.





Monetăria din Paris a emis monede speciale cu aceleaşi personaje.



Mulţumesc şi pe această gazdelor de la Biblioteca Judeţeană AMAN din Craiova, în special directorului Lucian Dindirică.
Mulţumesc celor care m-au ajutat la realizarea acestei expoziţii: 
Paul Laffont, Mariano Alda şi Thierry Marguenot din Franţa, 
Roland Francart, Michel Maes, Jacques Gallien din Belgia, 
profesorul Ion Manolescu şi doctorul Paul Stoica.  D.N. 

P.S. Evident, materialele expuse la Bibliotecă reprezintă doar a 10-a parte a colecţiei  "Asterix şi Obelix". Sper ca într-o zi să am ocazia să expun toată colecţia.

Niciun comentariu: