joi, 29 decembrie 2016

Filatelie: Revista Tintin – 70 de ani de la apariţie!



Anul acesta, pe lângă un sac plin cu albume şi reviste de şi despre BD,  dar şi numeroase cărţi ilustrate pentru copii, romane SF sau poliţiste, Moş Crăciun mi-a adus şi o serie de timbre BD.

Acum 70 de ani, mai precis pe 26 septembrie 1946 a fost publicat în Belgia primul număr al unei reviste de benzi desenate care avea să facă istorie: Tintin.
 


Tintin – ştiţi asta – era numele celebrului personaj inventat cu 17 ani în urmă de Herge,  dar un tânăr şi entuzist editor,  Raymond Leblanc (un fel de Mihai Ionaşcu de astăzi),  a înţeles potenţialul enorm al unei publicaţii cu poveşti desenate pentru copii şi l-a convins pe Herge să devină redactorul şef al unei reviste săptămânale în întregime dedicată benzii desenate.



Primul număr are 12 pagini în culori şi cuprinde benzi desenate de Paul Cuvelier (L'extraordinaire odyssée de Corentin Feldoë), Jacques Laudy (La légende des quatre fils Aymon), Edgar Pierre Jacobs (Le Secret de l'Espadon – seria Blake et Mortimer) şi, bineînţeles, Hergé (Le Temple du Soleil – seria Tintin). Cele 60,000 de exemplare în care s-a tipărit primul număr s-au epuizat în câteva zile.

Ediţia în limba franceză a revistei belgiene s-a difuzat şi în Canada. După câteva săptămâni a fost editată şi o ediţie în limba flamandă, care se va difuza şi în Olanda. Din 1948 editura Dargaud editează o variantă franceză a revistei, care se va difuza în Franţa şi Elveţia. În fine, între 1968-1982,  va apare şi o ediţie portugheză a revistei.

Alături de revista Spirou, revista Tintin a fermecat copilăria a milioane de copii şi tineri din toată Europa (în perioada sa de glorie, ediţia franceză se vindea în 600,000 exemplare săptămânal), între 1946-1988. Fără aceste două reviste, practic nu s-ar putea vorbi astăzi de o bandă desenată europeană care, de altfel, este supranumită franco-belgiană).

Mi-ar trebui un an de zile ca să scriu, zi de zi, despre excelentele benzi desenate publicate în revista Tintin şi despre creatorii lor. În aproape 30 de ani am cumpărat probabil peste o mie de albume cu aventurile unor personaje create în paginile revistei Tintin şi am avut ambiţia să întâlnesc pe mulţi dintre creatorii lor. De la aceştia  am primit dedicaţii desenate pe albumele lor,  iar cu mulţi m-am împrietenit, am scris articole despre ei, i-am intervievat, i-am invitat la Salonul BD românesc, am făcut expoziţii cu BD-urile lor. 

Am certitudinea că mulţi dintre dvs.  aveţi albume ale lor în bedeteca dvs : Jacques Martin (într-o revistă franţuzească am publicat ultimul interviu cu el, înainte de a se stinge din viaţă),  Tibet (l-am întâlnit la un salon BD din Portugalia – a scris despre România într-un album Ric Hochet),  Dino Attanasio (l-am întâlnit la un salon BD din Luxemburg),  Albert Uderzo (am  scris mai multe articole despre el şi mi-a oferit un album cu dedicaţie), Hermann şi Dany (i-am invitat la Salonul BD românesc de la Constanţa – au desenat fiecare câte un album a cărui acţiune se pretrece în România)  Cosey (l-am întâlnit la un Festival BD din Franţa şi mi-a oferit un desen original cu Jonathan), Wasterlain (l-am invitat la Salonul BD de la Constanţa), Walther Fahrer (a participat la Salonul BD de la Craiova), Greg (fost redactor şef  al revistei, l-am întâlnit în 1992 şi am scris despre el în Europa Benzilor Desenate iar pe perete am o planşă originală oferită cu această ocazie).
Când voi ieşi la pensie voi scrie o carte despre întâlnirile memorabile cu aceşti mari autori ai benzii desenate franco-belgiene şi mulţi alţii pe care i-am întâlnit în ultimii 25 de ani.

Până atunci însă, voiam să vă vorbesc despre acest bloc filatelic pe care l-a editat Poşta Belgiană în luna august 2016, la aniversarea celor 70 de ani de la naşterea revistei Tintin



Aşa cum se poate vedea, este vorba de o piesă deosebită, machetată tête-bêche, cu titlurile în franceză şi flamandă a revistei, Tintin/Kuifje, şi care reproduce cinci coperţi ale revistei, trei în franceză şi două în flamandă, după cum urmează : 



-         Herge : Tintin (coperta din 26.09.1946)
-         Paul Cuvelier : Corentin (coperta din 17.10.1946)
-         Edgar P. Jacobs : Blake et Mortimer (coperta din 03.10.1946)
-         Bob de Moor : Cori le Moussaillon (coperta din 20.09.1951)
-         Willy Vandersteen : Bob et Bobette (coperta din 24.03.1949).

Împreună cu blocul filatelic a fost editat şi un First Day Sheet, tipărit în 3.800 exemplare. 




 Merci, Thierry! Bonne Annee 2017!

2 comentarii:

O___o spunea...

Buna ziua, am inceput sa colectionez volumele publicate in limba romana din seria Tintin si am ajuns la cifra de 20 de volume. Insa de ceva vreme caut si cele 4 volume care imi lipsesc (Tintin in tara Sovietelor, Tintin in Congo, Tintin in America si Tintin si Arta-Alfa), insa spre mirarea mea, nu le-am gasit pe nicaieri.
Intrebarea mea este, au fost publicate? S-au fiind primele, sunt sold-out si greu de procurat?
Stiu ca au fost discutii in jurul primelor 3 volume, dat fiind faptul ca au fost publicate intr-o vreme in care "politically correct" era un termen nu asa popular in Europa.
Va multumesc frumos si va felicit pentru tot ce faceti pentru a promova a IX-a arta.

Matei

Dodo Niţă spunea...

Buna ziua, multumesc pentru felicitari.
Fiind eu insumi un fan absolut al celei de-a noua arte, ma bucur sa pot sa impart aceasta pasiune cu alti bedefili.
Nu, cele 4 albume la care faceti referire nu au fost publicate niciodata in romaneste. Conform discutiilor pe care le port in mod curent cu editorul, ar dori sa scoate primele trei albume in editiile initiale alb-negru.
Eu inca mai incerc sa-l conving sa publice totusi editiile curente, cu 62 pagini in culori, nu sunt convins ca va gasi prea multi cititori - cu exceptia fanilor ireductibili, precum dvs si subsemnatul, care sa fie cu adevarat interesati de aceste editii istorice.
Arta-Alfa nu este un adevarat album BD si nu se stie daca va fi publicat vreodata in romaneste.
Cu prietenie,
Dodo Nita