vineri, 31 ianuarie 2014

Primăvara nucleară!






Gabriel Rusu, poliţist, istoric şi autor de benzi desenate,  revine în forţă pe scena benzii desenate româneşti.
Anul acesta va publica albumul Eternul Adam, adaptare după Jules Verne.
Desenat într-un stil grafic original, amintind de gravurile secolului XIX, albumul reprezintă prima adaptare din lume (!) a acestei povestiri science-fiction  de Jules Verne (de fapt, a fiul său Michel, dar asta este o altă poveste).
În aşteptarea albumului, pe care sperăm că vom avea ocazia să-l lansăm la Salonul BD de la Constanţa, vă invit să vă delectaţi cu o altă povestire BD-SF a clujeanului  Gabriel Rusu, realizată după o schiţă  a scriitorului ieşean Lucian Merişca, colorată de craioveanul  Marian Mirescu şi apărută în revista timişoreană Helion (nr1/ianuarie-februarie 2014)


joi, 30 ianuarie 2014

ESCROCI VERSUS ANTICARI



Planşă evaluată de vânzător la suma de 160 de euro. Dacă se va vinde, autorul ei, dl. Puiu Manu, căruia Ciubotariu i-a oprit peste 100 de planşe, nu va încasa niciun leu.



La articolul meu despre licitaţia  de benzi desenate organizate de Artmark a sosit un comentariu foarte pertinent  (chiar dacă semi-anonim) şi nu aş vrea să fie trecut cu vederea de cititorii noştri,  pentru că el abordează un fapt cu mare impact pentru viitor:
la începutul acestui an s-a pornit comerţul oficial cu planşe BD originale.
Vă invit să citiţi comentariul respectiv, în integralitatea sa, apoi am să supun opiniei dvs. punctul meu de vedere şi aştept cu interes  şi alte opinii, eventual chiar ale autorilor de benzi desenate (în special cei care au dăruit cu largheţe planşele lor bişniţarului Ciubucciu).


Ileana Surducan la Festivalul Internaţional al Benzii Desenate de la Angoulême





Între 30 ianuarie şi 2 februarie 2014 se desfăşoară la Angoulême cea de –a 41-a ediţie a Festivalului Internaţional al Benzii Desenate, cea mai mare manifestare de gen din Europa.

miercuri, 29 ianuarie 2014

Artmark - o nouă escrocherie marca Muzeul Ciubotaru



Cine dă 120 de euro pe asemenea desene infantile? O dată, de două ori, de trei ori...neadjudecat!



„Promotorul”  benzii desenate româneşti A. Ciubotaru, după ce a recoltat sute de desene şi planşe şi zeci de kilograme de reviste şi publicaţii de la marii autori BD români (Livia Rusz, Puiu Manu, Burschi, Nobilescu şi alţii) minţindu-i pe aceştia sau pe văduvele lor în vârstă de peste 80 de ani că le va pune în valoare opera grafică prin intermediul aşa-zisului Muzeu al  benzii desenate, a început să facă bişniţă cu ele.


duminică, 26 ianuarie 2014

Marele jaf (încă unul?) de la Institutul Cultural Român






  „Lupul  îşi  schimbă părul dar năravul ba”.
Cam aşa s-ar putea defini, conform acestui vechi proverb popular, activitatea Institutului Cultural Român. In ultimii doi ani s-au schimbat trei preşedinţi ai celebrei instituţii,  dar funcţionarii incompetenţi  şi corupţi (moral)  au rămas pe loc.  Şi continuă să facă ce ştiu mai bine:  să cheltuie banii statului român, distrugându-i concomitent şi iremediabil  imaginea.

Pe lângă  mulţi alţi paraziţi, despre care  presa a scris nenumărate articole, în anul 2010 o nouă căpuşă  s-a înfipt în trupul gras şi plin de sânge (bani) al ICR:  Alexandru Ciubotariu. 


Valentin Tănase în MOG Belgium




Prima publicaţie pe anul 2014 (apărută de fapt la finele lui 2013) care are o copertă desenată de un autor BD român a fost Mog Belgium, buletinul clubului de colecţionari de autoturisme Morgan din Belgia. 

vineri, 24 ianuarie 2014

Evreii şi benzile desenate


(c) Will Eisner - creatorul conceptului  de roman grafic



Sacsiv`s Weblog este un blog despre ortodoxie, analize, documentare, istorie, politică.
Am găsit acolo un articol interesant pe care m-am gandit să-l împart cu dvs.
Articolul  se intitulează Evreii şi benzile desenate – Cum au creat evreii americani industria benzilor desenate şi a fost scris de Arie Caplan (http://www.myjewishlearning.com):

Portugalia citeşte "Terapie de basm "



Neobositul Luiz Beira, prietenul portughez al benzii desenate româneşti scrie  pe  Blogue de Banda Desenhada :

miercuri, 22 ianuarie 2014

Dan Popescu – Histoire de France en BD pour les Nuls


Mâine intră în librării (în cele din Franţa şi Belgia, la ce vă gândeaţi) volumul 5 din cele 12 care compun integrala Histoire de France en BD pour les Nuls.

luni, 20 ianuarie 2014

Cosmo-comicăriile lui Viorel Pîrligras


Excelente cosmogonii imaginate şi desenate de Viorel Pîrligras puteţi savura în noul număr al revistei on-line fictiuni.ro.

duminică, 19 ianuarie 2014

Ioan Stanomir despre Hugo Pratt



(c) Hugo Pratt

Am mai menţionat  pe acest blog despre incitantele articole pe care profesorul Ioan Stanomir le scrie despre opera grafică a lui Hugo Pratt.
El continuă această serie şi în 2014, publicând  recent- pe 11 ianuarie, articolul Comoara regelui Solomon despre albumul Ann de la Jungle.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

vineri, 17 ianuarie 2014

Bogdan Lascu despre Istoria BD româneşti

Am găsit pe site-ul www.cititorsf o cronică a Istoriei BD. Deşi este veche de aproape un an o semnalez pentru că  mesajul său mi se pare încă actual, el transcende anul 2010 şi ajunge la 2013, abordând actualitatea BD românească în acest an.

marți, 14 ianuarie 2014

Florin Pîtea despre „The League of Extraordinary Gentleman”





Pe blogul tesatorul.blogspot.ro putem citi foarte interesante cronici ale unor comic-uri şi romane grafice americane, scrise de profesorul Florin Pîtea.
Cele mai noi se referă la  Liga Gentleman-ilor Extraordinari, volumele Century 1910 şi Century 1969, ale cunoscuţilor autori Alan Moore & Kevin O`Neill. 

duminică, 12 ianuarie 2014

Hugh le Duc






Aşa cum visează Viorel P., am cumpărat de la chioşcul de ziare din colţul străzii o nouă bandă desenată, Hugh le Duc.

marți, 7 ianuarie 2014

Eusébio - Pantera negra



Duminică, 5 ianuarie 2014 s-a stins din viaţă una dintre stelele fotbalului mondial, Eusébio da Silva Ferreira.

Felicitare de la Jean-Luc Muller


Una dintre cel mai originale felicitări de Anul Nou pe care le-am primit este aceasta, care reprezintă coperta revistei  Vaillant de exact acum 50 de ani. A fost trimisă de Jean-Luc Muller, animatorul site-ului Vaillant-film pe care îl puteţi accesa chiar de pe blogul nostru -  îl recomand călduros tuturor pifofililor, şi nu numai lor.