duminică, 11 august 2024

Cei trei mușchetari !

 


Aveam 14 ani când am citit prima oară Les trois mousquetaires. Cartea, editată în Uniunea Sovietică, am cumpărat-o dintr-o librărie din Craiova. Costa 43 de lei, foarte  mult pentru vremea respectivă, dar părinții îmi dădeau bani să cumpăr  orice carte doream.

 Nu a fost ușor să citesc 600 de pagini în franceză, cred că a durat un an lectura cărții.  Învățam limba franceză la școală, din clasa a V-a, dar și mai mult m-a ajutat lectura săptămânală a revistei Pif Gadget.


Atât de mult m-au impresionat aventurile lui D`Artagnan și prietenia sa deosebită cu ceilalți trei mușchetari (« Toți pentru unul, unul pentru toți »), încât am cumpărat și celelalte cărți unde apăreau ca personaje: 
  După 20 de ani și Vicontele de Bragellone.

Prin anii 80, când cărțile bune le găseai  la anticariat și nu la librărie,  am cumpărat de la  București volumul Fiul lui D`Artagnan, scris de Paul Feval si publicat în 1975 la editura Cartea Românească  ( ? - sic !) . Și tot de la anticariat am cumpărat cele  patru volume, de câte 150 de pagini fiecare,  ale romanului D`Artagnan contre Cyrano de Bergerac, scrise tot de Paul Feval, care plasează acțiunea sa între  Cei trei mușchetari și După 20 de ani.



Evident, în 1982, atunci când a apărut, am cumpărat și superbul romanul biografic Cei trei Dumas, al lui Andre Maurois, de unde am aflat tot ce trebuia știut nu doar despre scriitorul  Alexandre Dumas, ci  și despre tatăl său, generalul mulatru Dumas, adevărat personaj de roman, dar  și despre fiul său, Dumas jr.

Din perioada interbelică și până la căderea comunismului (ba chiar și mai mulți ani după)  în Craiova s-a perpetuat meseria de "copertar".  Între cele două războaie mondiale a existat chiar și o stradă, a copertarilor, în centrul orașului, paralel cu Lipscani.

Copertarii erau  niște meseriași care legau cărțile între coperți cartonate pe care și scriau, cu litere gravate, titlul cărții, numele autorului, al proprietarului cărții etc. Când am descoperit un astfel de meseriaș, mi-am copertat vreo 100 de cărți, cele mai dragi mie (chiar dacă coperta rigidă  costa mai mult decât cartea propriu-zisă). Dintre cele 100 de volume,  vreo 15 sunt semnate de Alexandre Dumas și Paul Feval. 

Aștept cu bucurie pensia să pot să recitesc din nou tot ciclul mușchetarilor.

 

Niciun comentariu: