sâmbătă, 6 iulie 2024

Fix contra Vix plus Zet - album de Radu Duldurescu

 


Ați văzut în filme  momentul când căutătorii de comori  descoperă în sfârșit lada cu comori mult dorită și, când o deschid, le citești în ochi, uimirea și bucuria în același timp?

Cam așa m-am simțit eu, pe la mijlocul cenușiilor ani 80, când Viorel  a scos de sub  pat geamantanul de lemn cu care făcuse armata și l-a deschis! Scotea din ele superbe reviste Cravata Roșie, Luminița,  Arici Pogonici și, când le răsfoiam,  mi se învârteau ochii în orbite, ca-n desene animate, văzând superbele  benzi desenate de Livia Rusz, Puiu Manu, Nicu Russu și un anume Radu Duldurescu.


Aveam 20 de ani, fusesem abonat vreo 5 ani la Pif Gadget așa că mare mi-a fost bucuria când am văzut că Duldurescu  - care semna Dures – se ridica la înălțimea autorilor din Pif!

După 90 am cumpărat cu predilecție revistele unde găseam BD-uri de Duldurescu, chiar dacă erau multe și din ce în ce mai scumpe.



Și, deodată, la finele anului trecut, la o bere cu Mirescu, am aflat că el citise chiar la momentul publicării lor  BD-urile lui Duldurescu și că, evident, îi bucuraseră tare mult copilăria. Așa că a zis da, atunci când i-am propus să edităm  sub formă de album serialul BD Fix contra Vix, unul din cele mai frumoase și mai  lungi vreodată publicate la noi (20 pagini!). El a sugerat însă să mai adăugăm încă unul, pentru că altfel  albumul  de BD ar fi fost doar o broșură. După o îndelungă meditație, am ales  Zet, hoinarul printre stele, din mai multe motive, dar poate cel mai important a fost cel că era al doilea și ultimul serial scenarizat de Emilia Căldăraru pentru Duldurescu. 




Marian Mirescu a muncit enorm să refacă paginile  tipărite acum peste 50 de ani, să curețe planșele, să facă să strălucească din nou culorile, să reașeze casetele etc.  iar la final a rezultat acest   album  de factură franțuzească,  cu desene superbe, povești antrenante și mult umor, care se va citi cu plăcere atât de cei de 7 cât și de cei 77 de ani.



Albumul are 48 de pagini full color, conține deci două povești desenate, o prefață în care detaliez colaborarea lui Duldurescu la revista Luminița și două exerciții admirative  despre artist, semnate de doi autori contemporani:  Marian Mirescu și Bogdan Prejoianu.

 dudurescu pe you tube

Dacă vă interesează acest album minunat, tipărit într-un tiraj limitat, doar pentru fanii adevărați, el costă 55 de lei și poate fi comandat la adresa bdargonaut@yahoo.com.

Niciun comentariu: