duminică, 5 decembrie 2021

Expoziția ,,Casa Regală a României în benzi desenate” la Muzeul Național Peleș

 


Pe tot parcursul lunii decembrie puteți vizita, gratuit, această expoziție inedită, originală, în fața Castelului Peleș.




"Expoziția outdoor ,,Casa Regală a României în benzi desenate” a fost realizată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, ediția 2021, și a fost prezentată în perioada octombrie – noiembrie 2021, pe Aleea Eroilor din fața Primăriei Brașov.


Organizatorii expoziției sunt Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov. Documentația a fost realizată de către istoricul BD Dodo Niță.
Muzeul Național Peleș este primul partner în itinerarea expoziției dedicate regilor României și prezentarea la Castelul Peleș începe în preajma Zilei Naționale a României și se termină după Sărbătorile de Iarnă și Bobotează.



Până în 1926, niciodată un rege al României nu a apărut în vreo bandă desenată. La începutul anului 1926, în paginile revistei săptămânale ,,Gazeta de Duminică”, a fost publicată povestirea Guguță de Bobotează, scenariu și desene Marin Iorda.
Autorul narează o întâmplare comic-moralizatoare despre o tradiție veche de Bobotează, care s-a păstrat până în ziua de astăzi, aruncatul crucii în apă și recuperatul ei de către un înotător curajos. Cu această ocazie, Guguță, un puști neastâmpărat, se întâlnește cu Regele Ferdinand și Regina Maria.



Pe lângă această bandă desenată istorică, expoziția cuprinde reproduceri după planșe cu regii şi reginele României publicate după căderea regimului comunist în România, dar şi, surpriză, în străinătate (Franța, Belgia).



Autorul care a îndrăgit cel mai mult Familia Regală a fost și rămâne maestrul Puiu Manu. Născut în anul 1928, aproape de-o vârstă cu cea mai veche bandă desenată în care apare un rege al României, artistul Puiu Manu este cel mai longeviv și cel mai prolific autor BD din România și, foarte probabil, din lume. Pasionat de schi (a practicat acest sport din adolescență până la vârsta de 85 ani!), în 1947, mergând spre platoul Bucegi, a trecut pe lângă palatul Peleș, unde s-a întâlnit... chiar cu Regele Mihai!
În octombrie 2021 – anul și luna în care am aniversat o sută de ani de la nașterea Majestății Sale, Puiu Manu a povestit în desene, în premieră, special pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice de la Brașov și, din acest moment, pentru Muzeul Național Peleș, cum a decurs acea emoționantă întâlnire!"

                                                                                                                        Comunicat de presă




Niciun comentariu: