luni, 23 decembrie 2019

Colocviul „Romania francofonă” Craiova 2019 - fotoreportaj


Sâmbătă, 23 noiembrie a avut loc la sediul Asociaţiei ACF cea de-a patra ediţie a colocviului internaţional „Romania francofonă”.
Invitaţii de marcă ai acestei  ediţii au fost Denis Taurel, distins istratolog, membru de vază al asociaţiei "Prietenii lui Panait Istrati " şi Yves Rousselet, cunoscut fotograf parizian.

Manifestarea a început cu lansarea  a două noi cărţi:
- Naturalismul popular în edificiile de cult ortodox din zona Oltului de Jos, teza de doctorat a lui Viorel Chirea
- Clubul Temerarilor, de Dodo Niţă

Foto Yves  Rousselet 

Apoi Denis Taurel a prezentat volumul de corespondenţă dintre Panait Istrati şi Romain Rolland (apărut recent la editura Gallimard din Paris),  iniţiind un dialog cu elevii prezenţi în sală. Domnia sa a prezentat o inedită şi atrăgătoare aplicaţie pentru telefoanele  mobile „Celebro”, cu ajutorul căruia cei interesaţi pot să se plimbe pe străzile Parisului pe urmele celor mai cunoscuţi scriitori şi artişti români.


Foto Yves  Rousselet 

După amiază, cunoscutul fotograf şi animator Dorian Delureanu a prezentat expoziţia "Ma  Romania", a artistului fotograf Yves Rousselet. Despre acest moment a scris pe pagina sa de facebook Marius Dobrin, jurnalist şi fotograf (colaborator al modernei reviste de teatru Spectactor): 

Foto Marius Dobrin 

„Yves Rousselet, un francez care în fiecare vară călătoreşte prin estul Europei, interesat de localităţile mici, de oameni, de cromatica şi formele acestor spaţii. În Paris nu-l vede nimeni cu aparatul de fotografiat, nu e atras de nimic.
A poposit în Craiova pentru o expoziţie curatoriată de prietenul său, Dodo Niţă. Jovial, a vorbit despre cum vede el lumea, a răspuns întrebărilor, mai ales celor puse de artistul Emil Bănuţi. A fost un bun prilej de a vorbi despre fotografie şi, interesant, doamna Trăilă a explicat de ce e bine să faci efortul de a transpune pe un suport ceea ce te impresionează la un moment dat. Argumentând prin exemplul pedagogic în care a transcrie pe caiet ceea ce auzi şi vezi pe tablă ajuta la fixarea în memorie. Şi îmi pare că-i valabil şi la teatru, cu tot inefabilul clipei din prezentul jocului.”

Despre arta fotografică a lui Yves Rousselet a scris şi Gregory Rateau, redactorul şef al ziarului on-line lepetitjournal.com,  în ediţia sa din 09.12.2019, inaugurând astfel o nouă rubrică a publicaţiei („Ma Roumanie en images”) :  Yves Rousselet, scenes de la vie paysanne.


Colocviul s-a încheiat cu proiecţia filmului documentar, „Simfonii brâncuşiene”, a cărui muzică a fost compusă şi interpretată de arhitectul Cristian Ciomu.

Această ediţie a fost una foarte reuşită, aducând la galeria de artă a asociaţiei ACF un public nou. Sperăm să continuăm colaborarea cu cei doi invitaţi francezi şi pe viitor.


Dodo Niţă 


D.N., Denis Taurel, Yves Rousselet

Niciun comentariu: